Zsebbenyúlós hír karácsony előtt

Szabolcsihír

2019.12.04. 13:42

Zsebbenyúlós hír karácsony előtt

Nyíregyházi nagyvállalkozókat érint.

Hirdetés

Hirdetés

A december 20-án esedékes helyi iparűzési adóelőleg kiegészítés (feltöltés) nem szűnt meg - figyelmeztet közleményében Kása Brigitta, Nyíregyáza aljegyzője. Az idén elfogadott nyári adócsomag rendelkezett a társasági adó feltöltési kötelezettség intézményének megszüntetéséről. Kiemelte:

Ezzel szemben a feltöltési kötelezettség az önkormányzat felé fizetendő helyi Iparűzési adóban továbbra is megmaradt!

A lényegében változatlan szabályozás szerint 2019. december 20-áig azon adózónak kell az iparűzési adóelőleget kiegészíteni (feltölteni) az adóévi várható fizetendő adó összegére, aki társasági adóalany, az előző adóévben (2018-ban) az éves szinten számított nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta, és könyvvezetése kettős.

Az elektronikus úton teljesítendő bevallást minden esetben be kell nyújtani, akkor is, ha az adóelőleg kiegészítés összege 0,-Ft, azaz fizetési kötelezettség nincs.

Az adóelőleg kiegészítéséről szóló bevallás letölthető, kitölthető és elküldhető az E-Önkormányzat Portálon keresztül (ohp-20.asp.lgov.hu) bejelentkezés < ügyindítás < önkormányzat kereső < ágazat: adóügy > ügytípus: helyi iparűzési adó (ASPADÓ037 sz. nyomtatvány) lépések követésével.

A bevallás az állami adóhatóság (NAV) elektronikus rendszerén keresztül is teljesíthető a 19HIPAEK nyomtatvány használatával - tette hozzá.

Az aljegyző javasolja: az érintettek az EÖnkormányzat Portálon keresztül előzetesen tekintsenek be folyószámláikba, így tételesen ellenőrizhetik befizetéseiket, s ezek függvényében pontosan tudják majd teljesíteni tényleges feltöltésüket is. A kötelezettség késedelmes, illetve nem teljesítése esetén mulasztási bírságot állapíthatnak meg.

Az adózó mulasztása, tévedése komoly mulasztási bírsághoz vezethet.

Ha az adózó megbecsüli a feltöltendő adó összegét, és nem fizeti meg feltöltéskor az adót legalább 90 százalékig, akkor az elmaradt különbözetre 10 százalék mulasztási bírságot kell megállapítani.

A befizetést Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal OTP Bank Nyrt-nél vezetett 11744003- 15402006-03540000 számú számlájára kell teljesíteni.

Szóljon hozzá!

Hirdetés