Hirdetés

Nyíregyházán harcolnak a méhnyakrák ellen

| 2020. 01. 21. | 18:48:00
A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a szűrések fontosságát.
Nyíregyházán harcolnak a méhnyakrák ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyháza az idén is csatlakozott az immár 14. alkalommal megrendezett Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez. 

Január 21-én 15 órától a Nyíregyházi Leány és Nőegylet Egyesület és a Mályvavirág Alapítvány közösen szervezte meg a Nők egészsége határok nélkül című rendezvényt, melynek fővédnöke Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő.

Az eseményen az ünnepi megnyitót és a köszöntőket követően különféle előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, valamint gyöngykarkötőket fűztek vagy mályvavirág kitűzőt horgoltak.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója megnyitóbeszédében elmondta, nagyon örül a meghívásnak, és meghatottan látja, hogy milyen sokan eljöttek az eseményre. A méhnyakrák időben felfedezve gyógyítható, ezt nem győzik elégszer hangsúlyozni. A nyíregyházi kórházban egy felkészült, szakértő csapat dolgozik azon, hogy ez a betegség eltűnjön. Az intézmény és a város jó kapcsolatot ápol, karöltve küzdenek a betegség ellen. Azonban nem csak az egészségügy felelős azért, hogy milyen állapotban vannak a betegek.

Mi készen állunk a gyógyításra, tessék minket használni. A megelőzés felelőssége közös ügyünk - mondta.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is a megelőzés és a szűrések fontosságát hangsúlyozta. Az önkormányzat célja, hogy a lakosság egészséges legyen. Elmondta, legutóbb a védőnők kaptak laptopokat és új eszközöket. Felújítottak több orvosi rendelőt.

Az elmúlt időszakban 2 rendelőt építettek és további 5 építése is a tervek között szerepel.

A népszerű sportporgram, a Mozdulj, Nyíregyháza! is az egészséget szolgálja.

Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségügy Karának dékánja pedig hivatalnokként, anyaként és nőként szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy az intézményben olyan hallgatókat képeznek, akik elérhetik azokat az embereket, akiket más nem. A védőnőknek, ápolóknak, szociális munkásoknak sokkal fontosabb szerepük van, mint amilyennek gondolnánk. Olyanok mellé állnak, olyanoknak segítenek, akikre senki sem figyel, hogy ők is lássák és tudják, hogy vannak lehetőségeik.

Hirdetés