Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pulyaszedőnek áll Panyola polgármestere

| 2020. 01. 31. | 11:45:00
A szatmári falu immár nem csak a pálinkájáról híres.
Pulyaszedőnek áll Panyola polgármestere
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Panyolán immáron hetedik esztendeje február második hétvégéjén tartják a télűző eseményt. A település életében megmaradt a régi értékek, népi hagyományok tisztelete, és fontosnak tartják, hogy a rohanó világban megőrizzék és a következő generációknak átadhassák a sok múltbéli kincset, amelyet az idősebbek még ápolnak és őriznek.

A 600 lelket számláló, szatmári falu nemcsak a megyei érdeklődőknek mutatja meg népi kultúráját, hanem országszerte szeretné megismertetni e fontos örökségét.

„Csak akkor lehet a település gazdag értéktárát tovább életben tartani, ha folyamatosan őrizzük, megjelenítjük és gondozzuk azt”

- jegyezte meg Muhari Zoltán, polgármester.

Muhari Zoltán pulyaszedőnek öltözött 2019-ben

„Ebben a komoly küldetésben folyamatos támogatást kapunk az itt élő nyugdíjasainktól, akik erőt, fáradságot nem sajnálva segítik munkánkat”

- tette hozzá. Panyola, egy nagy család és minden erre látogató vendéget ugyanolyan szeretettel fogad, mint hajdanán a nagyszülők. Ezt a lényeges szatmári tulajdonságot is megőrizte a hely.

A környező települések is csatlakoznak a felvonuláshoz, hiszen az alakoskodás hagyománya Panyola mellett még számos településen élt.

Tömegeket szólít meg a rendezvény. Baráti körök, hajdanán a faluban élők térnek haza erre a rendkívüli eseményre. Van olyan egykori panyolai, aki több éve már Budapesten él, de ilyenkor nagyobb baráti társasággal visszajön, hogy együtt felelevenítsék és megmutassák az egykori közösségformáló és csapatokat megmozgató népi történést.

Panyola már nemcsak a pálinkéááról ismert, hanem elragadó vendégszeretetéről, ízletes aszalványairól, finom, különleges ételeiről, fesztiváljáról és hagyományőrző rendezvényeiről is egyaránt. A három folyó találkozásánál fekvő falu az itt megtalált értékeit összegyűjtve, egymást erősítve tudja megmutatni még több érdeklődőnek rendkívüli adottságait.

A VII. Hagyományőrző Farsang Panyolán február 8-án 10 órakor kölyökfarsanggal kezdődik, majd délután egytől késő estig tart az alakoskodás, mulatozás.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés