Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rakamazi teknősház: megvan a jogerős ítélet

| 2020. 01. 15. | 16:04:00
Az elhibázott fejlesztés miatt a volt polgármester is bíróság elé állt.
Rakamazi teknősház: megvan a jogerős ítélet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen enyhítette a bíróság a rakamazi „Teknősbékaház” vádlottjaira korábban kiszabott büntetéseket január 15-én.

A Debreceni Járásbíróság első fokon négy vádlottra szabott ki felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbüntetést miután megállapították: a terheltek egy 660 milliós állami támogatás megtartása érdekében valótlan elszámolást nyújtottak be, elszámolási, tájékoztatási kötelezettségüket elmulasztották.  A másodfokon ítélkező Debreceni Törvényszék az elsőrendű vádlott – F. Ernő, korábbi rakamazi polgármester – 2 éves börtönbüntetését 1 évre, annak felfüggesztését 4 évről 2 évre enyhítette. A másodrendű vádlott – a projekt műszaki ellenőre – 1 év börtönbüntetését 8 hónapra, annak felfüggesztést 2 évről 1 év 6 hónapra enyhítette a bíróság. A két vádlottat előzetes mentesítésben részesítették.

A szóban forgó beruházás a Rakamazi Nagy-Morotva Vízi Tanösvény, amellyel a volt fideszes polgármester, Farkas Ernő és köre a Tisza élővilágát célozta bemutatni nemcsak kiállítóterek, hanem kishajós kirándulások formájában is. Ezekből az elképzelésekből azonban a pénz elköltésén és egy teknős formájú látogatóközpont megvalósításán túl nem lett semmi. 2016 őszén Lázár János kancelláriaminiszterként erről a beruházásról mondta azt, hogy „nagyon meg fogja bánni Rakamaz önkormányzata, ha szórakozik az EU-s forrásokkal”. Más kérdés. hogy a fiaskó miatt a korábbi polgármestert nem választották újra a szabolcsi kisvárosban.

Az ítélet szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az Észak-alföldi Operatív Program keretében versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztésre tett közzé felhívást, amelyre a rakamazi önkormányzat 2008 áprilisában projektjavaslatot nyújtott be. Az NFÜ 2010. januári döntése értelmében a város vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt elszámolható költsége több mint 658 millió forint volt, amelyhez 520 milliót meghaladó támogatás volt nyújtható. Ezt a szerződést 2012. november végén módosították, az összeg 666 millióra, a támogatás mértéke pedig 526,4 millióra emelkedett.

A beruházást úgy jelentették készre, továbbá a teljesítést úgy igazolták, hogy a kivitelezési munkálatokat az építési szerződésben vállalt határidőben és minőségben nem készítették el, a hibalistán szereplő hiányosságok elvégzésére a megjelölt 8 nap alatt nem is lett volna lehetőség. A csatolt hibalisták tanúsága szerint a Nagyteknősbéka Háznál 44, a Kisteknősbéka Háznál 20, a Vízi Tanösvénynél 9 hibát, hiányosságot rögzítettek. Így például a „Nagyteknősbéka” zsaluzata nem volt megfelelő, az áram, az ivóvíz és a gáz nem volt bekötve, a lift nem működött, az akvárium nem volt megfelelően szigetelve. Vagyis ez a projektet nyilvánvalóan nem lehetett volna készre jelenteni. A bíróság szerint megállapítható volt, hogy az épület átadásának lezárásáról készült jegyzőkönyvek és egyéb iratok valótlan tartalmáról valamennyi vádlott tudott.

Hutkai Mariann indokolásában elmondta, hogy a másodfokú bíróság az időmúlást jóval nagyobb súllyal vette figyelembe. a súlyosító körülmények közül mellőzte a társtettesi alakzatot és a beruházás magas értékét. A volt polgármester és a műszaki ellenőr vonatkozásában nagy nyomatékkal vették figyelembe büntetlen előéletüket, és hogy sem akkor, sem azóta nem indult ellenük büntetőeljárás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés