Újítások érkeznek a személyi igazolványnál

szabolcsihir.hu

2020.01.13. 11:44

Újítások érkeznek a személyi igazolványnál
(Fotó: MTI/archív)

Az új típusú igazolványok a következő két évben további funkciókat is kaphatnak.

Hirdetés

Hirdetés

Már több mint 4,6 millió új típusú, azaz 2016. január 1. után kiadott személyazonosító igazolvány van forgalomban – írja a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján a Világgazdaság.

A csipet tartalmazó, új típusú igazolványt, az e-személyit a vizuális azonosítás mellett elektronikus személyazonosításra használják a leggyakrabban a tulajdonosok, a legnépszerűbb funkciók pedig az elektronikusan igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés. A minisztérium közlése szerint az egyik legnagyobb előrelépés, hogy tavaly október 28. óta az újonnan igényelt állandó személyazonosító igazolványok csipje már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is.

Az előző év fejlesztése továbbá, hogy a Magyar Posta ajánlott és tértivevényes küldeményei már e-személyivel is átvehetők. A MÁV-nál tovább bővült az e-személyi felhasználásnak köre: tavaly december 1-jétől meg lehet vásárolni a bérleteket az igazolványhoz kapcsolva, applikáción keresztül is.

A tárcánál jelezték: a következő két évben tervezik az e-személyi csip- és operációs rendszerének és az alkalmazásának a megújítását, az elektromos aláírás, valamint a közösségi közlekedési funkció továbbfejlesztését, a mobiltelefonok kártyaolvasóként történő használatának kifejlesztését.
személyi igazolvány

Szóljon hozzá!

Hirdetés