Vízből mentettek a nyíregyházi tűzoltók

katasztrofavedelem.hu

2020.01.22. 16:43

Vízből mentettek a nyíregyházi tűzoltók

A Bujtoson gyakorlatoztak.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság jégről mentési gyakorlatot tartott január 21-én, a Bujtosi-tónál.

A gyakorlaton a nyíregyházi hivatásos, a nyíregyházi, a nagykállói önkéntes, valamint az ibrányi önkormányzati tűzoltók mellett a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai vettek részt.

A gyakorlatot megelőzően Toldi András tűzoltó alezredes, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, valamint Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, parancsnokhelyettes, elméleti oktatással elevenítették fel a jégről mentés és a jégen tartózkodás szabályait a gyakorlatozókkal.

Az elméleti oktatást követően a gyakorlaté volt a főszerep.

Az enyhe időjárás következtében olvad, az olvadó jég és a beszakadás veszélyének lehetséges módozatait vettek sorra a gyakorlatozók, majd ezután a búvárok és a tűzoltók a jégen, valamint a vízben lévő személyek mentését hajtották végre, gumicsónak, gumitömlő, dugólétra és board segítségével kihozták őket a vízből.

Kellő biztonságot a hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég ad a befagyott vízfelületen való tartózkodásra.

A jég több napon keresztül tartó -10, -15 Celsius-fokos hidegben ér el megfelelő vastagságot.

A korcsolyázásra szánt területet minden esetben a tó üzemeltetője jelöli ki. Amennyiben nem jelöl ki sportolásra alkalmas területet, úgy tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni.

A katasztrófavédelem néhány jó tanácsát érdemes megfogadni:

Amennyiben elég vastagra hízott a jég és kijelölt rész áll a korcsolyázók rendelkezésére, abban az esetben is körültekintőnek kell lenni, csak a szabályok betartásával menjünk a jégre. Ha gyanús ropogás, recsegés hallható, úgy azonnal hasaljunk le a jégre, és próbáljunk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Ha a jég beszakad, kerülni kell a felesleges mozdulatokat - ezek fokozzák a kihűlés veszélyét -, így tovább megőrizhető a ruházatunkban lévő szigetelő légréteg. Igyekezzünk az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat, közben segítséget kérni.

Ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert az tetézheti a bajt. Amellett, hogy a saját életünket is kockáztatjuk, további pontokon is beszakadhat a jég. Hívjunk segítséget!
tűzoltóságkatasztrófavédelemBujtosmentési gyakorlat

Szóljon hozzá!

Hirdetés