Közigazgatási pert indítana Nyíregyházán? 

szabolcsihir.hu

2020.02.08. 15:20

Közigazgatási pert indítana Nyíregyházán? 
Az ügyfelek az őket érintő változásról egyedi tájékoztatást is kapnak majd. (Fotó: Pixabay)

Újabb változás a bíróságok életében.

Hirdetés

Hirdetés

Március 31. napjával megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok, a közigazgatási perekben áprilistól első fokon nyolc törvényszék jár el regionális illetékességgel – emlékeztet honlapján az Országos Bírósági Hivatal.

Ezek: a Fővárosi Törvényszék, a Budapest Környéki Törvényszék, a Debreceni Törvényszék, a Győri Törvényszék, a Miskolci Törvényszék, a Pécsi Törvényszék, a Szegedi Törvényszék és a Veszprémi Törvényszék.

A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak majd azok az ügyek, amelyek korábban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak, így például a vízum- és hontalansági ügyek. A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon fellebbezési, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. A Kúria kivételes esetben első és kizárólagos fórumként is funkcionál, például a gyülekezési ügyekben.

A munkaügyi bírósági ügyekben első fokon az illetékes törvényszékek, másodfokon fellebbezési ügyekben az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. A munkavállalók számára kedvező új rendelkezés, hogy a munkáltató felperes a pert kizárólag a munkavállaló (alperes) belföldi lakóhelye, ennek hiányában a belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság előtt indíthatja meg. Munkaügyi perben továbbra sincs helye illetékességi kikötésnek.

Kiemelendő, hogy a törvényszékek csak 2020. április 1-től járnak el, ezért addig a közigazgatási és munkaügyi bíróságnak címezve lehet előterjeszteni a kere¬setlevelet. Azt követően a törvényszékeknek kell címezni a küldeményt. A közigazgatási és munkaügyi bíróság megszűnésével a benyújtott keresetleveleket, a folyamatban lévő közigazgatási és munkaügyi ügyeket megküldik a törvényszékeknek.
NyíregyházabíróságMiskolcDebrecenmunkajogközigazgatási jog

Szóljon hozzá!

Hirdetés