Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Levegőt! Objektív mérésekre készül Nyíregyháza

| 2020. 02. 27. | 11:06:00
Pályázatot nyújt be a testület.
Levegőt! Objektív mérésekre készül Nyíregyháza
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közgyűlésről élően tudósítottunk

Megkezdődött Nyíregyháza képviselő-testületének ülése február 27-én 10 órakor. Napirendjén 17 előterjesztés szerepel. Elsőként azt a napirendi pontot vitatják meg, mely a levegőminőség javítását célzó, határon átnyúló, Szatmárnémetivel közös pályázat benyújtásáról, szóló tájékoztató. Elhangzott: támogatja a pályázatot Ungvár is.

Babosi György (Momentum, Szövetségben Nyíregyházáért frakció) több kérdést is feltett a mintegy 210 milliós pályázattal kapcsolatban, egyebek között arra is kíváncsi volt, mit jelent a gyalogosbarát fejlesztés, és támogatta a fiatalok bevonását. Hozzászólásában kitért arra, hogy örül ennek az előterjesztésnek, megelőlegezett bizalommal figyeli az eseményeket, és üdvözölte az előterjesztőknek azt az ígéretét is, hogy időről időre visszahozzák majd az illetékes bizottság elé a pályázattal kapcsolatos tájékoztatót. Hozzátette: középiskolások bevonásával (do it yourself) folyik már levegőminőségmérés, és további eszközök beszerzése van folyamatban.

A pályázat célja elsősorban a szálló por mennyiségének mérése, csökkentése a városban. A gyalogosbarát fejlesztések is szerepelnek a pályázatban, ez járdák építését, bizonyos lakóövezetekben csökkentett forgalmat jelent.

Tóth Imre (Fidesz-KDNP) kiemelte: reméli, sikeres lesz a pályázat, melynek keretében 100 db mobil mérőeszközt vásárolnak, ezekkel Nyíregyházán, Szatmárnémetiben és Ungváron végeznek majd méréseket.

Lövei Csaba (Szövetségben Nyíregyházáért frakció) arról szólt, hogy 60 helyen telepítenek Miskolcon mérőállomást - ez Nyíregyháza esetében 30-40 mérőállomást jelentene. Megfontolandónak tartja, hogy a város is tegyen lépéseket ez irányba.

Mussó László (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy megépült a nyugati elkerülő, továbbá arra, hogy a város 41 CNG buszt vásárolt, hogy a város levegője kevésbé szennyezett legyen, valamint kerékpárutakat épít ugyenezzel a céllal.

A napirendi pont tárgyalásakor több képviselő is szót kért, hangsúlyozva a szomszédokkal való együttműködés fontosságát, a faültetés fontosságát, a kerékpáros közlekedés fontosságát.

A győzelmi jelentések után köszönöm a szót - kezdte hozzászólását Jeszenszki András (Szövetségben Nyíregyházáért frakció), aki bírálta az ülésvezetést, emlékeztetve arra, hogy az ellenzék mindig megkapja, ha elkalandozik az előterjesztéstől vagy politikai gondolatokat fogalmaz meg. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem az ellenzék dolga, hogy ilyen pályázatok felkutatása nem az ellenzék, hanem a városvezetés dolga. Az ilyen típusú pályázatokat pedig mindig támogatni fogja az ellenzék, most is. Elmékeztetett továbbá arra, hogy Babosi György a korábbi ülésen

Kovács Ferenc polgármester szerint minden képviselő a napirendi ponthoz szólt, szerinte fontos szólni arról, mit tett eddig a város, és mit tesz a szomszédaival közösen.

Bajnay Kornél azzal kezdte, olyan érzése van, minta nem éltek volna itt sokan. Több ezer fát ültettünk az előző ciklusban - a városnak fontos a levegőminőség, hogy behozhassuk gyerekeinket abelvárosba is. Tudjuk, hogy problémák vannak, de ezért lépünk előre.

Nagy Szabina (Fidesz-KDNP) Lövei Csabának azt válaszolta, Miskolcon mérni akarnak, Nyíregyháza pedig a tettek városa, ezért is hajtotta végre a fásítási programot. Jeszenszki Andrásnak azt üzente: pályázatokat keresni nemcsak a kormánypárti képviselők dolga, ellenzéki javaslatokat bármikor lehet tenni.

Babosi György megjegyezte: jó, hogy ez a napirendi pont nagyobb aktivitást vált ki a képviselőkből, mint az előző ülésen a város költségvetése. Elmondta azt is, az OMSZ egy szakemberétől tájékozódott: már folyik egy applikáció fejlesztése, mellyel bárki méréseket végezhet majd a telefonjával. A képviselő szeretett volna még mortalitási adatokat mondani, ám a polgármester - miután a rendelkezésre álló, hozzászólási idő letelt - megkérte, üljön le.

Halkóné Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) a polgármester nevében is kikérte magának, hogy Jeszenszki András bírálta az ülés vezetését.

Tisztelt polgármester asszony!

Tisztelt polgármester asszony, tisztelt közgyűlés! – kezdte újabb hozzászólását Jeszenszki András, az ellenzék frakcióvezetője, amit nagy derültség követett a teremben. A képviselő is elnevette magát, majd elnézést kért a polgármestertől. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem lehetett véletlen az elszólása, mert arról szeretett volna szólni, hogy az elmúlt 10 évet megelőzően is történtek környezetvédelmet szolgáló lépések, amikor Csabai Lásznóné volt a polgármester. Néhány ezek közül: hulladékprogram, a zöldhulladék-gyűjtés elindítása; a biomonitoring program elindítása, mely a korábbi főkertész, néhai Bartha István szívügye volt. Ennek lényege: a fák leveleinek vizsgálatával levegőminőség mérése. Az M3-as autópálya elérte Nyíregyházát, dacára annak, emlékeztetett, hogy fideszes országgyűlési képviselők Debrecen irányába terelték volna; intézmények energiakorszerűsítése.

Nagy Szabina felvetésére, hogy az ellenzék is tehet javaslatokat, Jeszenszki úgy reagált: az elmúlt 10 év alatt három ellenzéki módosítót fogadott be a testület – erre jegyezte meg Kovács Ferenc, hogy ez viszont a javaslatokat minősíti.

Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) frakcióvezető arra a kérdésre várt választ: ahol most az OBI, Média Markt áll, mi volt? Meg is adta: sportpálya. Majd jelezte: a Bujtoson azóta épült jégpálya, uszoda is.

Közel 50 perc elteltével a pályázatról szóló tájékoztatót egyhangúlag elfogadta a közgyűlés. Azért is volt fontos, hogy lezárják a vitát, mert sürget a benyújtási határidő február 27. 14 óra.

Két közgyűlés között

Halkóné Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki, hogy mégis megépül a körforgalom a Korányi-Csaló köz kereszteződésében.

Kovács Ferenc polgármester válaszában kitért arra: az egész város érdekeit figyelembe véve megindítottuk a kisajátítást, és a nyári iskolai szünetben megépítjük a körforgalmat.

Lengyel Máté (Szövetségben Nyíregyházáért, Jobbik) a két közgyűlés között történt események megvitatásakor a Csemete utcai áldatlan állapotokra próbálta felhívni a figyelmet. Kovács Ferenc polgármester megjegyezte, hogy az utca problémája a szakemberek előtt ismert, majd figyelmeztette, maradjon a napirendi pontnál, vagyis a két közgyűlés között történt eseményeknél.

Lengyel Máté erre kivágta magát:

Két közgyűlés között kerestek meg a városlakók a Csemete utcai gondokkal. Tehát a Csemete utcán nagy probléma van – foglalta össze hozzászólásának lényegét az ellenzéki képviselő, akitől úgy vette vissza a szót a polgármester, hogy látszott, nehezen tudta visszafogni a nevetést.

11:38

A napitrendi pont megvitatása lassan egy órája tart, de még mindig nem szavaztak róla. A város címzetes főjegyzője Szemán Sándor újra figyelmezteti a képviselőket arra, hogy hozzászólásaik burkolt interpellációk. Az interpelláció benyújtásának pedig szabályai vannak. Teljesen ellentétes ez a város szervezeti és működési szabályzatával. Azt is megjegyezte: egyébként rendkívül demokratikus az ülés vezetése.

13 igen, 6 nem és 3 tartózkodás mellett a testület az előterjesztést végül elfogadta. Lassan két órája tart az ülés, a napirendjén szereplő 17 előterjesztéséből eddig még csak kettőt sikerült megvitatni.

11:49

Hirtelen felgyorsultak az események, vita nélkül, sorra fogadják el az előterjesztéseket, melyeket az illetékes bizottságok is támogattak, köztük azt is, amely a civil szervezetek idei támogatásáról szól. A támogatási összegeket a közgyűlés 6. napirendi pontjának előterjesztése tartalmazza. Összesen 25 millió forintot osztott szét egyesületeknek a város.

12: 18

Már a 12. napirendi pontnál tartanak, az előbbieket sorra elfogadták.

Koronavírus

Újhelyi János (Szövetségben Nyíregyházáért) háziorvosként a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos aggodalmait osztotta meg a képviselő-testülettel az egyik előter. Osztja, hogy a megfelelő szakemberekre kell bízni - ÁNTSZ-re - a feladatokat. Ugyanakkor jelezte, kiszámíthatatlan fertőzésről van szó, amely az önkormányzat felelősségét is felveti. Gyakorló orvosként a személyi higiénére hívta fel a figyelmet, majd bemutatott egyszerhasználatos gumikesztyűket és egy szájmaszkot.

Kovács Ferenc polgármester úgy reagált: tegyenek meg mindent az orvosok és illetékesek, majd emlékeztetett: "ezért építettünk új orvosi rendelőket".

Adorján Gusztáv a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház igazgatójaként közölte: "az a feladatunk, hogy biztosítsuk a feltételeket a megelőzésre. Nem kell kesztyűt mutogatni, maszkot mutogatni. Megkaptuk az utasítást, mit kell csinálnunk. Az országban koronavírus-fertőzés nincs, fertőzésgyanú van. Mindennap jelentési kötelezettség van. Elkülönítettünk a kórházban egy helyet, amennyiben karanténra szükség lenne."

Szemán Sándor címzetes főjegyző hozzátette: Ne ötletelgessünk, a nyugalom és a szakszerűség. Ha az önkormányzatnak teendője lesz, meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket.

Raktár a múzeumnak

Az ülésen még az a napirendi pont váltott ki élénk vitát, amelynek témája a múzeum leendő raktárhelyisége volt. Az előterjesztés szerint 10 évre - raktározási célra haszonbérletbe - adna a város a Jósa András Múzeum számára a Fokos utcán egy ingatlant.

Póka Imre (Szövetségben Nyíregyházáért) arra volt kíváncsi, vajon nem merült-e fel más ingatlan hasznosításának lehetősége ezzel kapcsolatban, mert szerinte ebben a környezetben nem raktárépületre lenne szükség. Felvetette, hogy ott lakásokat lehetne kialakítani, ún. fecskeházat létrehozni.

Babosi György szerint ez egy nagyon leromlott épület, az elhelyezés körülményei nem lehetnek méltatlanok az ország 2. legnagyobb leletegyüttesének elhelyezésére. Kérdezte, van-e lehetőség a leletegyüttes bemutatására. Lengyel Máté felvetette, iskolákba lehetne kihelyezni a tárgyakat.

Ulrich Attila alpolgármester válaszában elmondta: összesen 32 lakást lehetne az épületben kialakítani, de hangsúlyozta, lakófunkcióra nem is használható. Ha mégis lakóházzá alakítanák, a bekerülési költség 796 millió forint lenne. Azt is hozzátette: a régészeti feladat ellátását a beruházó fizeti. Ebben a raktározás költége is benne van. A törvény kötelezővé teszi a leletek megőrzését. Jelenleg egymillió tárgyból áll a nyíregyházi leletegyüttes, de miután folyamatos feltárások folynak, a gyűjtemény folamatosan bővül.

Egy 250 négyzetméteres, értékes területet foglal most el a múzeumban a raktár, amelyet olyan kiállítóteremmé alakíthatnának, amelyet mozgáskorlátozottak is akadálytalanul használhatnak.

A múzeumon belül a raktárbázis nem fejleszthető.. AFokos utcára van végre egy terv, mindenképpen azt gondolom, hogy ez egy kulturális előre menetel a városban, a múzeumnak szüksége van egy régészeti raktárbázisra - mondta végül Ulrich Attila, hozzátéve: ahhoz, hogy elinduljon a raktárbázis kiépítése, 10 millióra van szükség, ez pedig benne van a múzeum büdzséjében. Annak pedig nem tenné ki sem a tanárokat, sem a tárgyakat, hogy iskolákba helsezzék ki őket, hiszen ezekre szigorú előírások vonatkoznak.

két feszítő probléma is megoldódik, egyrészt a raktározási, másrészt a kiállító terek problémája is megoldódik. Nagy attrakciókat szeretne bemutatni a múzeum, hogy a nyíregyháziak kulturális élményét gyarapítsa. Ehhez sznvonalas kiállító terekre van szükség a 150 éves intézményben. Európai szintű kiállító terekre van szükség. Óriási lépést tenne a Jósa András Múzeum - jegyezte meg Rémiás Tibor múzeumigazgató. 

Mint kiderült, az egymilliós állomány 85 százalékát a régészeti anyagok teszik ki. Folyamatosan folynak feltárások, naponta érkeznek új tárgyak. Műtárgyvédelmi szempontból nem lehet iskolába kihelyezni régészeti anyagokat.

A vitában ismét szóba került, hogy a korábbi önkormányzat eladta a bérlakások jelentős részét, ezért jócskán megcsappant a város bérlakás-állománya. Ugyanakkor nem tett lépéseket a korábbi vezetés a lakások pótlására.

Lövei Csaba úgy vélekedett, sajnálja, hogy a múzeum jogos igénye alapján kezdődött a vita, és javasolta, be kellene már fejezni a 10 évvel ezelőttre való visszamutogatást, mert alig ülnek már a testületben olyanok, akik korábban tagjai voltak a testületnek.

Megjegyezte: érthető, hogy az ellenzék felveti a volt laktanyákkal kapcsolatban a lakóingatlanok kialakításának szükségességét, hiszen szükség van bérlakásokra.

Kovács Ferenc polgármester azzal zárta le a vitát: nonszensz, hogy a legjobb teremben, amely mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető, jelenleg régészeti raktár van. Az elmúlt évek nagy kiállításai bebizonyították, hogy erre Nyíregyházán igény van, sőt, beindult a kulturális turizmus is. Itt kövek, cserepek vannak, ezeknek nincs szükségük klimatizált helyiségre - tette hozzá. A képviselők végül 13 igen, 8 nem, 1 tartózkodás mellett hozzájárultak, hogy 10 évi haszonbérletbe vegye az épületet a múzeum.

Ezután a polgármester szabadságáról döntöttek a képviselők. Az érintett röbtön módosításra tett indítványt, bejelentve: már a következő héten egy hét szabadságot szeretne kivenni. A testület megszavazta ezt is.

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés