A nyíregyházi vonalra szánt luxusvonaton már dolgoznak

2020.02.14. 17:15

A nyíregyházi vonalra szánt luxusvonaton már dolgoznak
Ha ilyen a másodosztály, vajon milyen lesz az első? (Fotó: MÁV)

A MÁV saját gyártású kocsikkal fejleszt.

Hirdetés

Hirdetés

Forgalomba állt a MÁV első, saját gyártású, belföldi forgalomra szánt másodosztályú IC+ kocsija csütörtökön, az utasok a Déli pályaudvarról Zalaegerszegre közlekedő Göcsej InterCity járaton utaztak először az új járművön.

A gyártás alatt lévő 70 IC+ szériában 35 első osztályú, prémium kategóriás kocsi is van. Az első osztályú kocsi 2020 őszén, a 70 darabos széria pedig 2021 nyarán állhat forgalomban.  Az első osztályú járműveken bisztrókocsi is lesz, és várhatóan Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged és Pécs felé fog majd közlekedni. 

Az új IC+ flotta több mint 50 százalékos hazai beszállítói aránnyal készül, a vasúttársaság 250 munkavállalónak ad munkát a gyártással, és legalább ugyanennyinek a beszállítói körben.

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára az első vonat indulása előtt sajtótájékoztatót tartott, amin elmondta többek között, hogy  az ITM stratégiai célja, hogy a vasúti szolgáltatás színvonala, hatékonysága javuljon, a közösségi közlekedés versenyképes legyen az egyéni megoldásokkal szemben. Hozzátette: az elmúlt tíz évben több mint 1300 milliárd forintból jöttek létre vasúti projektek, 2016 és 2024 között pedig mintegy 1800 milliárd forintot fordít vasúti beruházásokra a kormány.

vonatMÁV

Szóljon hozzá!

Hirdetés