Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már nagyon várjuk, hogy kinyisson az uszoda Nyíregyházán

| 2020. 02. 28. | 13:23:00
De vajon mikor?
Már nagyon várjuk, hogy kinyisson az uszoda Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legalább 30 éves álma válik valóra a nyíregyháziaknak, ha kinyit végre a bujtosi csarnok mellett épült, fedett uszoda. Már áll az épület, már kerítés sem takarja, biztos, hogy lesz, és az is biztos, hogy innen már senki nem viheti el. Mégis úgy vagyunk vele, mint a karácsonnyal: ahogy közeledik, úgy várjuk egyre türelmetlenebbül a napot, amikor eljön az ünnep, ez esetben a nyitás.

[Beillesztett cikk: Már töltik a medencéket a nyíregyházi uszodában!]

Tavaly október 10-én már nagyon közelinek tűnt ez a nap, a létesítmény sajtónyilvános műszaki bejárásán nemcsak a víz csillant meg a medencék alján, hanem a remény is, hogy november végén már szelhetjük a habokat a medencékben.

Ám eljött az új év, véget ért a január, lassan a február is, a városi uszoda azonban még zárva. Közben azért annyi történt - és az nem is kevés -, hogy az üzemeltetési költségek mérséklése érdekében pályázaton közel 550 milliós támogatást nyertek napkollektorok elhelyezésére az épületen.

Hogy ennek fényében mikor vehetjük birtokba az uszodát, arról Kőhalmi Richárdot, az Aqua Sport Egyesület elnökét kérdeztük.

Mi okozta, hogy a november végére tervezett átadás mégsem történhetett meg?

Az alapvető cél az volt, hogy a város spotszerető közössége egy komplexen felszerelt uszodát vehessen birtokba az átadáskor, ám ez az eredeti tervek szerint két ütemben történt volna úgy, hogy a különböző szakági szövetségektől kellett volna megpályázni az eszközökhöz szükséges forrást (pl.: úszószövetség). Időközben olyan döntés született, hogy törekedni kell a nyitásnál a teljes komplexitásra, így egyesületünk kérelmet nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához a még hiányzó elemek megvalósításához szükséges forrás kapcsán. Pozitív döntés született, a támogatói okirat aláírása 2019. december 20-án megtörtént. Az épület teljeskörű befejezése érdekében egyesületünknek csak ezt követően van/volt lehetősége a törvényi előírásokat betartva közbeszerzési felhívásokat kiírni.

Hol tart az uszoda kivitelezése?

A Keviép Kft. 2019. december 23-án az épület kivitelezését készre jelentette. A szerződés szerint ugyanezen a napon megkezdődött az 30 napos átadás-átvételi eljárás és a terheletlen üzempróba. A műszaki ellenőr 2020. január 7-én átadta vállalkozónak az átadás-átvétel során tapasztalt hibák listáját, ezt követően a vállalkozó a javításokat elvégezte, és január 21-én átadta egyesületünknek, mint projektgazdának az elkészült épületet. Az Aqua Sport Egyesület február 6-án beadta az épület használatbavételi engedélyezési eljárást megindító kérelmét az illetékes hivatal felé. Az eljáró hatóságok helyszíni ellenőrzése jelenleg is zajlik, az épület használatbavételi engedélyét várhatóan március közepére kaphatjuk meg. Ezt követően egyesületünknek 15 napon belül át kell adni az ingatlant Nyíregyháza önkormányzata részére.

Mikorra várható az átadás?

Az átadás-átvétel részünkről április elején megtörténhet, de arról, hogy üzemszerűen mikortól működhet az uszoda, a tulajdonos önkormányzattal, az üzemeltető Sóstó-Gyógyfürdők Zrt-vel közösen fogunk dönteni. Mint említettem, a megítélt 544 millió forint plusz forrás kapcsán a támogatói okirat aláírása 2019. december 20-án került sor. Az épület teljeskörű befejezése érdekében csak ezt követően kezdhettük meg a közbeszerzési eljárások lefolytatását. Ezek kiírása, értékelése folyamatosan zajlik. Az eredményhirdetést követően pedig megindulhat a beszerzési folyamat. Sajnos már előzetesen látjuk, hogy pl.: a rajtkövek esetében a megrendeléstől számított 12 hétre vállalják a szállítást és a beszerelést. Ilyen elhúzódó átfutási időre számítunk a napelemrendszer kiépítése kapcsán is.

Az úszás szerelmesei mikor vehetik birtokba az uszodát?

Az üzemszerű működés megkezdése előtt a hatóság előír egy terhelt próbaüzemi időszakot is az üzemeltető számára. A tervek szerint ez sportolóink segítségével történik majd, azaz ebben az időszakban a vízilabda- és úszóedzések már az uszodában zajlanak. Ha ez sikeres lesz, és minden rendben működik az épületben, úgy gondolom nem lesz akadálya a nagyközönség fogadásnak.

Megtakarításban mit jelentenek a napkollektorok?

Konkrét számokat úgy gondolom, egy év működést követően lehet majd mondani.  A napelemes rendszer telepítési munkálatai a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kezdődhetnek majd. A napelemek az öltözőblokk tetején termelik majd az áramot, így jóval költséghatékonyabban működhet az épület, hiszen jelentős energia-megtakarítás érhető el. Ezzel a beruházással – amely összesen 50 kW teljesítményű – éves szinten akár több millió forinttal is gazdaságosabbá tehető az uszoda működése.

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés