Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Torkos csütörtök: szép csendben kiment a divatból

| 2020. 02. 27. | 10:07:00
A remek kezdeményezés az elmúlt években fokozatosan fulladt ki.
Torkos csütörtök: szép csendben kiment a divatból
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hagyomány szerint a farsangi időszakot záró hamvazószerdát követően a húsvét előtti 40 napos nagyböjtöt felfüggesztik, hogy a családok elfogyaszthassák a farsangi maradékot: ezt a napot torkos csütörtöknek nevezik, ami idén február 27-re esik. 

Korábban a hazai vendéglátás ügyesen meglovagolta a jeles napot: az éttermek jelentős, jellemzően 50 százalékos kedvezményt nyújtottak ételkínálatukból. A vendéglők egyre bővülő soráról torkos csütörtök előtt a programturizmus.hu oldalon lehetett tájékozódni, de egyéni marketinggel is készültek az egységek erre a napra, ami a helyi fogyasztóközönséget vette célba. Kifejezetten szimpatikus hozadéka volt a torkoskodásnak, hogy ezen a dátumon azok a családok is eljuthattak étterembe, akik anyagi helyzetükből adódóan ezt máskor nem tehették meg.

Hosszú ideig ezekre az alkalmakra jó előre asztalt kellett foglalni, a népszerű helyekre pedig be sem jutott, aki esetleg későn kapcsolt. 

A remek kezdeményezés az elmúlt években fokozatosan fulladt ki: a vendéglők torkos csütörtökre szűkített étlapot állítottak össze, csökkentették a kedvezmény mértékét, vagy azt csak bizonyos ételekre vonatkozóan lehetett igénybe venni. Később ezek az utolsó mohikánok is lemorzsolódtak, így a keleti országrészben – egy-két kivételtől eltekintve – szinte végleg kimúlt az akciós habzsolás lehetősége. A torkos csütörtök a balatoni régióban, Budapesten és vonzáskörzetében még tartotta magát, ma viszont már azt írja az eddig (ebben a témában) tájékozódási sarokpontnak számító programturizmus.hu, hogy a vendégek egyénileg tájékozódhatnak lakóhelyükön az akciókról és rendezvényekről.

Kár érte!

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés