Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tűz miatt lakhatatlanná vált egy nyíregyházi ház

| 2020. 02. 20. | 16:13:00
Segítséget kérnek a helyreállításhoz.
Tűz miatt lakhatatlanná vált egy nyíregyházi ház
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tűz pusztított 17-én egy nyíregyházi családi házban. A sóstóhegyi Fácán utcán álló ház lakhatatlanná vált. Lakásbiztosítás az ingatlanra nem volt, a benne lakóknak pedig nincs annyi megtakarításuk, hogy önerőből helyreállíthatnák a házat. Ezért a közösségi oldalon kérnek segítséget az emberektől.

Szabados Csaba a Szabolcsihír érdeklődésére elmondta: a házban hárman laktak. A nővére, ő és a fia.

 

Most egy ismerősük nyári konyhájában húzzák meg magukat, mert visszaköltözni addig nem tudnak, amíg nincs tető a házon. Azt pedig, hogy lehet-e rá új tetőt építeni, a statikus fogja megmondani. A ház 1973-ban épült gázszilikátból. Négy gyermek öröksége az ingatlan, miután 15 éve az édesapjuk, 3 éve pedig az édesanyjuk is meghalt. Ő és a nővére maradt a házban, a másik két testvér messze lakik innen. A 47 éves Szabados Csaba azt is elmondta, míg az édesanyjuk élt, volt biztosítás a házon. A halálával megszűnt, ők pedig sajnos, már nem kötöttek rá újat. 

A tűz keletkezése okának vizsgálata még tart, de a férfi azt gyanítja, a kandallóból kiürített hamuban lehetett még parázs, amit a szél a fáskamrába röpített, ez lobbantotta lángra a pecuban tárolt holmit, majd terjedt át az épületre.  

Kiürítettük a hamut a kandallóból, kitettük egy vedérben az udvarra, hogy hűljön, a szél pedig a parazsat befújhatta a pecuba - magyarázta Szabados Csaba.

Négyen örökölték a házat. de csak ők kettem maradtunk benne a nővérével. Két másik testvére messze lakik innen. Volt szó az eladásróél, de Szabados Csaba azt mondta, ő nem tudná eladni a szülői házat.

Nagyon szomorú látványt nyújt most a Fácán utcai ház. A fürdőben, a kisszobában leszakadt a mmnnyeztet. Majdnem minden odalett, így például az ágyak, a füdém, a paslás, a tető.

A szomszédok mentették me az életpünket - mondta a férfi, magyarázatképp hozzátéve: ők szaladtak szólni, hogy ég a pecu. Azonnal hívták a tűzoltókat, de mire megérkeztek, addigra már lángolt a tető.

A szerencsétlenül járt sóstóhegyi családnak a lakónegyed önkormányzati képviselője, Ágoston Ildikó igyekszik segíteni. Próbál anyagot kérni tüzépektől, ő intézi a statikust is.

Én 15 éve ugyanazon a munkahelyen dolgozom, a nővéremnek is van állandó munkája. Fiam viszont álláskereső. Szakmája kőműves és hidegburkoló, a ház helyreállításánál tud majd segíten mondta a férfi.

Szabados Csaba úgy véli, 1,5-2 milliő forint szükséges a helyreállításhoz, amit támogatásból szeretnének előteremteni. Főleg szakmunkára és építőanyagra van szükség. Képviselőjük azt ígéri, ami tőle tehető, segíti a családot.

A katasztrófavédelem közlése szerint február 17-ről 18-ra virradó éjjel "egy száz négyzetméteres lakóház tetőszerkezetén és melléképületében keletkezett tűz Nyíregyházán, a Fácán utcában hétfő este. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók az épületből két 11,5 kilogrammos gázpalackot hoztak ki. A beavatkozók három vízsugárral határolták körül és oltották el a lángokat. Az épület tetőszerkezete és a födém beszakadt, a ház lakhatatlanná vált, emiatt három ember lakosságvédelmi intézkedés keretén belül került elhelyezésre. Személyi sérülés nem történt."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés