Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyorsan cserélődik körülöttünk a világ: újrahasználati központ nyílt

| 2020. 03. 11. | 17:56:00
Ne tartogassuk a lomokat! Nyíregyházán remek megoldást kínálnak.
Gyorsan cserélődik körülöttünk a világ: újrahasználati központ nyílt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyedülálló, újrahasználati központ nyílt Nyíregyházán a közelmúltban.

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által üzemeltetett Újrahasználati és Tájékoztatási Központ (ÚTK) a Kerék utca 1. szám alatt található, a Hulladékudvarban.

Napjainkban reneszánszát éli a szelektív hulladékgyűjtés, egyre elterjedtebb a műanyagmentes élet. Az emberek kezdenek tudatosabbak lenni, például vásárlásaik alkalmával. Hétköznapi életük során pedig igyekeznek kevesebb hulladékot termelni. Ma már sokan hanyagolják a nejlon szatyrokat, zacskókat, az újrahasznosított, papír alapanyagú csomagolásokat részesítik előnyben a bevásárlóközpontokban. Egyre többen követik a táska a táskában elvet, ami egyszerűen azt jelenti, hogy rejtőzik egy-két vászontáska a női táska aljában vagy az autóban.

Felgyorsult világunkban azt is tapasztalhatjuk, hogy egyre gyorsabban cserélődik körülöttünk minden.

A gyereknek már nem megfelelő a tavalyi iskolatáska és tolltartó, újat akar. Kinőtte a tornacipőt, és a két hónapja vásárolt nadrág is a bokáját verdesi. A törölközők, tányérok, evőeszközök is cseréért kiáltanak. Kopottak. Most, a tavaszi nagytakarítás alkalmával pedig valószínűleg egyre több és több holmi kerül elő a szekrény mélyéről. Ne tartogassuk a lomokat! Adjuk át a helyet az újaknak, és adjunk esélyt egykori kedvenc farmerünknek, hogy valakinek szintén a kedvencévé váljon. Oly sok emlék kötődik egy kiscipőhöz, nincs szívünk odaadni. Pedig már teljesen lekopott az orra a sok motorozástól az oviba menet. De ha így gondolkodunk, akkor a „megtartom, mert emlék” tárgyakkal több tucat gardróbszekrényt tudnánk megtölteni. Szóval meg kell hoznunk a fájdalmas döntést. El kell válnunk a kiscipőtől, de a sok szép emléket természetesen megőrizzük. Szelektálás közben gondoljunk arra, hogy féltve őrzött kincseinkhez, hozzánk hasonlóan, a következő gazdájuk is boldog pillanatokat, feledhetetlen emlékeket köthet majd.

Az új központ nem titkolt célja tehát az, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy lássák meg a kidobásra ítélt lomok között az értéket, hisz valakinek még bizony érték lehet az általunk kidobásra szánt edénykészlet, ruha vagy játék. És persze az is cél, hogy városszerte, pontosabban megyeszerte csökkenjen a hulladék mennyisége.

A Kerék utcai telephelyre olyan tárgyakat várnak, amelyek mások számára még használhatók. Ha akad is rajta némi hiba, akkor az olyan legyen, hogy az új tulajdonos könnyen javítani tudja. A tárgyak leadása ingyenes. Akinek pedig bármelyik ott tárolt holmi megtetszik, az egy jelképes összegért (csekély raktározási díjért) viheti is haza a kiválasztott kincset.

A jelképes ár valóban jelképes árat jelent

A legdrágább tétel 10 ezer forintos, míg a használati cikkek többsége párszáz forintos áron megvásárolható. De 10 ezer forintért egy komplett ülőgarnitúrát, szekrénysort, franciaágyat kaphatunk. A könyvek darabja 100 forintba kerül.

Az újrahasználati központba bátran vihetünk lakberendezési tárgyakat, bútorokat, sporteszközöket (kerékpár, labda, roller stb.), konyhai eszközöket, dekorációkat, játékokat, könyveket, CD-ket, DVD-ket, vagy bármilyen feleslegessé vált, de még biztonságosan használható eszközt.

Elektronikai eszközöket azonban nem vesznek át a központban.

A Szabolcsihír legutóbbi ottjártakor – a teljesség igénye nélkül – ülőgarnitúra, fotelek, székek, biztonsági gyerekülés, szekrény, ruhák, szinte vadonatúj szövetkabátok, öltönyök, plüssjátékok, porcelándíszek, kotyogós kávéfőző, szódás szifon, könyvek, táskák, poharak, bögrék, sőt, 2020-as határidőnapló is várta új tulajdonosát.

A különféle használati tárgyakat a Hulladékudvar nyitvatartási idejében (hétfőtől péntekig 7 és 17 óra között, szombaton 8 és 14 óra között) vihetik be a városlakók. Vásárlásra, nézelődésre azonban kizárólag pénteken 8 órától 16 óráig, szombaton pedig 8 órától 14 óráig van lehetőség.

Hulladékért virágot akció

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozva ráadásul március 16. és március 28. között ismét megszervezi Nyíregyháza önkormányzata és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. A két hét során a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém-, csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért utalványt vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők. Az akció ideje alatt a Korányi Frigyes út 3. szám alatti Hulladékudvarban adhatóak le a hulladékok, hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken 7 és 17 óra, szerdán 7 és 19 óra, szombaton pedig 8 és 14 óra között.

Lomtalanítás

A tavasz egyet jelent a lomtalanítással, ám jó, ha észben tartjuk, hogy idén megváltozott a lomtalanítás menetrendje. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei előre egyeztetett időpontban házhoz mennek a kidobásra szánt tárgyakért. A lakóknak küldött hulladékszállítási naptárban megjelölt időintervallumban, a megadott elérhetőségeken kérhetik a lakosok a lomok elszállítását. A társasházas területeken is hasonló lesz az elv, ott a közös képviselőkkel egyeztet majd a szolgáltató.

SzekA

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés