Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatósági, házi karanténba 41-en kerültek Nyíregyházán

| 2020. 03. 26. | 11:02:00
Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett ült össze folyik.
Hatósági, házi karanténba 41-en kerültek Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(A nyíregyházi közgyűlésről élőben tudósítottunk)

Nem volt még olyan közgyűlés Nyíregyházán, amelyen a képviselőkön kívül csak azok lehettek ott a teremben, akiknek adott előterjesztéshez a részvételük szükséges volt. Március 26-án ilyen körülmények között kezdte meg ülését 10 órakor a nyíregyházi képviselő-testület. A 22 képviselő közül 19-en vesznek részt az ülésen. Napirendjén a rendőrkapitányság és a katasztrófavédelem tavalyi munkájáról szóló beszámoló is szerepel.

[Beillesztett cikk: Megtiltanák az avar és kerti hulladék égetését Nyíregyházán]

Kovács Ferenc polgármester a pandémiás helyzetről számolt be először. Szóbeli kiegézítésében a többi között elmondta: az óvodák, bölcsődék szünetelnek. Jelenleg 46 óvodás és 18 bölcsődés veszi igénybe az ügyeleti szolgáltatást. A halmozottan hátrányos helyzetű gyeerkeknek, közel ezernek biztosítják az étkeztetést. Időseknek, karanténban lévőknek az ellátását.

Nyíregyházán jelenleg 41-en vannak hatósági házi karanténban, 44-nek pedig már lejárt a karantén, ők a mestervacsora résztvevői voltak - közölte a polgármester (mint arról korábban beszámoltunk, a mestervacsorán volt egy vendég, akinél utóbb kimutatták a koronavírus-fertőzöttséget - a szerk.).

A nyíregyháziak fegyelmezettek, segítenek abban, hogy a járvány terjedését lassítsuk - tette hozzá Kovács Ferenc.

Kovács Ferenc mindenkinek megköszönte a munkát, aki a járvány idején a város ellátásán dolgozik, kiemelte az egézségügyi dolgozók áldozatos munkáját. Egyúttal az ellenzék együttműködését is megköszönte. Kiemelve: folyamatosan egyeztetnek az ellenzékkel, a bizottsági üléseket megtartják, amíg lehet. Ha gyorsan, operatívan kell dönteni, azt viszont haladéktalanul megteszik. Hozzátette: a szakemberek szerint a következő 3-4 hét kulcsfontosságú lesz a járvány tejedésében.

Jeszenszki András (Szövetségben Nyíregyházáért), az ellenzék frakcióvezetője megköszönte a felelősségteljes áldozatos munkát mindenkinek, intézményeknek, hivatalnak, városvezetésnek is. Ő is kiemelte, elismerés a városvezetésnek, amiért nyitott az ellenzék javaslataira is.

Megfogalmazta, az országos politikától eltérően Nyíregyházán összefognak a nyíregyháziakért. A korrekt együttműködében részt fognak venni a munkában, köszönik, hogy az egyeztetésbe bevonják őket - jegyezte meg.

Adorján Gusztáv kettős mnőségben kért szót. Mint a Fidesz-KDNP frakcióvezetője megköszönte a lakosság együttműködését. A megyei kórház főigazgatóajaként pedig azt mondta: "intézményünkben nagyon magas szintű gyógyítás és előkészületek folynak a járvánnyal kapcsolatban. Szinte az egész megye lakossága a nyíregyházi kórházhoz és társkórházakhoz van kapcsolva. Negyven éve dolgozik az egészségügyben, de mint mondta, a magyar egészségügynek ilyen helyzetben még nem volt része.

"Fel vagyunk készülve a gyors döntésekre. Védőeszköz, fertőtlenítő eszközök rendelkezésre állnak, és rendelkezésre áll a humán erő is."

Jöttek megható felajánlások, példamutató a segítőkészség a lakosság részéről, és egyetértve Jeszekszki Andrással úgy fogalmazott: "tegyünk félre mindent, az országos politikát is, itt beteg emberek vannak. Pánikra nincs ok. Tudjuk a lépéseket, ha ezeket betartjuk, urrá tudunk lenni a járványon. A megye jól felkészült, megnyugtató helyzetben van. Az egészségügyi szakemberek felkészültek, megvannak az eszközök is" - szögezte le Adorján Gusztáv.

Kovács Ferenc beszámolt még azokról az intézkedésekről, tevékenységekről, melyeket a  veszélyhelyzet kihirdetése óta tettek. Ezekről a Szabolcsihír is folyamatosan beszámolt, beszámol.

Egymilliárdos beruházás kezdődött

Nyíregyháza polgármestere azt is elmondta: megkezdődött a Család utcára, Belső körútra tervezett körforgalom előkészítése, a Csemete utcában a csapadékvíz-elvezetési projekt, valamint a Sóstóra tervezett beruházások is elékészítés alatt vannak, itt a kerékpáros közlekedés számára épülnek ki feltételek. A városban 1 milliárd 36 millió forintos program indult el. Az illetékes bizottság sportcélú támogatásokról is döntött az előző közgyűlés óta, 64,6 millió forint odaítéléséről szavaztak.

Otthon is mozgásban

Tájékoztatott arról is, hogy március 23-tól élő adásban vehetnek részt a Mozdulj, Nyíregyháza! Facebook-oldalán a mozgásprogram edzésein, amelyeknek népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy március 25-én  több mint 6 ezren követték figyelemmel az oldalt.

Hála és köszönet

A képviselőtestület ülésének hosszát tekintettel a járványra és veszélyhelyzetre 60 perc időtartamban határozták meg. Ezért az egyes napirendi pontoknál csak a bizottsági döntéseket tudatják az elnökök, és csak a két frakcióvezető szól hozzá, a közös álláspontot ismertetik.

Maximális elismeréssel illették a nyíregyházi rendőrség munkáját, és ugyanezt a tiszteletet nyilvánították ki a katasztrófavédelmi igazgatóság tevékenysége iránt. A beszámolókat, tájékoztatókat egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Minden további előterjesztést vita nélkül, egyhangúlag fogadott el a testület, amiben viszont semmi renkívüli nincs, mert korábbi üléseken is jelentős számban fogadják el így a napirenden szereplő témákat, hiszen a bizottsági üléseken már alaposan átbeszélték, előkészítették azokat. 

És ahogyan tervezték, a kezdéstől számítva hajszálpontosan 60 perc múlva befejezte nyilvános ülését a nyíregyházi képviselő-testület, majd zárt üléssel folytatta munkáját.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés