Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ékszerdoboza lesz ez a ház Nyíregyházának

| 2020. 04. 23. | 12:07:00
A város kulturális negyede megtelik élettel.
Ékszerdoboza lesz ez a ház Nyíregyházának
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Beindul az élet a Kállay Gyűjtemény új helyén, Nyíregyháza kialakuló kulturális negyedében. Megkezdődött a költözés, a Nyírvízpalotából a Bessenyei téren álló, eredeti pompájában helyreállított Kállay-kúriába szállítják át a relikviákat.

Azt gondolom városunk, sőt, lehet az ország egyik legszebb múzeuma lesz - fogalmazott Ulrich Attila alpolgármester, aki közösségi oldalán posztolt képeket a terepszemléről, költözésről.

A Szabolcsihír.hu érdeklődésére a város kultúráért felelős alpolgármestere elmondta: a mintegy 1200 négyzetméteren foglal majd helyet két kiállítási egység, a Kállay Gyűjtemény mintegy 300 négyzetméteren foglal helyet, míg mintegy 250 négyzetméteren a várostörténeti kiállítás.

Az emeleten multifunkciós terek, irodák lesznek, és itt találjuk majd azt a 16 ezer kötetes könyvtárat is, amelyből kölcsönözni ugyan nem lehet, de helyben bárki hozzáférhet, olvashatja a könyveket.

Az első emelet felét ez a könyvtárszoba foglalja majd el. Az sem elhanyagolható, hogy az eredeti állapotba való helyreállításnak köszönhetően felépült az a loggia is, ahová kiülhet a látogató elmélkedni, beszélgetni.

A kúriához tágas, pihenésre alkalmas, tágas kert is tartozik, amely programok rendezésére is alkalmas.

Habár a koronavírus alaposan felforgatta a mindennapjainkat, a kúria folyamatosan telik meg élettel, hogy az eredeti terveknek megfelelően június 27-ére készen álljon. Akár a vendégek fogadására is.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés