Halál: szakolyi munkáltatót ítélt el a bíróság

szabolcsihir.hu

2020.05.19. 13:56

Halál: szakolyi munkáltatót ítélt el a bíróság
A kép illusztráció

Négy métert zuhant a munkás.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 900 ezer forint pénzbüntetésre súlyosbította a B.Zs.L. vádlottal szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt elsőfokon kiszabott 300 ezer forint pénzbüntetést.

Tíz hónappal később belehalt

A vádlott 2016-ban rendszeresen alkalmazott mezőgazdasági idénymunkára embereket szakolyi telephelyén. A 2016. augusztus 1-jén is nála dolgozó sértettnek az volt a feladata, hogy társával együtt a dohánypajtában egy padlódeszkán állva felkötözzék a dohánypórékat a gerendára. A munkavégzés közben a férfi egyensúlyát vesztette, és közel 4 méter magasságról a földre esett. A baleset következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd a kórházi kezelés ellenére 2017. május 10-én meghalt.

A bíróság megállapította, hogy a dolgozókat a vádlott utasította a munkavégzésre, de nem biztosított részükre semmilyen védőfelszerelést. A vádlott nem tartotta be a magasban végzett munkára vonatkozó munkavédelmi szabályokat, s a szabályszegése okozati összefüggésben van a balesettel, ezért felelős annak következéséért.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a járásbíróság által kiszabott büntetés enyhe volt, nem tükrözte azt, hogy a szabályszegésnek milyen tragikus – halálos – következménye lett, ezért az elsőfokú büntetést súlyosbította. A törvényszék döntése jogerős.
Szakolymunkahelyi baleset

Szóljon hozzá!

Hirdetés