Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétszázhárman összehozták a nyíregyházi mobil röntgent

| 2020. 05. 04. | 19:12:00
A járvány miatt kezdtek el gyűjteni vírustesztelő gépre, aztán módosult a cél.
Kétszázhárman összehozták a nyíregyházi mobil röntgent
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Majdnem 37 millió forint adományból sikerült megvásárolni egy, a vírusdiagnosztikához szükséges mobil röntgenkészüléket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítványnak – hangzott el az eredményes összefogás részleteiről tartott május 4-i nyíregyházi sajtótájékoztatón.

A város polgármestere, Kovács Ferenc, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Adorján Gusztáv, valamint Francz Mónika kuratóriumi elnök elmondták: az akciót két nyíregyházi vállalkozó indította útjára március 30-án, a kezdeményezésnek köszönhetően több mint 200 adományozó révén 36,8 millió forint gyűlt össze.

A gyűjtés eredetileg egy 14 milliós vírustesztelő készülék beszerzésére irányult, de miután annak a hiánya megoldódott, a választás egy digitális képalkotással működő mobil röntgenkészülékre esett. A mobil röntgeneket eredetileg olyan, többnyire intenzív terápiában részesülő, ágyhoz kötött fekvő betegek vizsgálatára fejlesztették ki, akik súlyos állapotuk miatt nem vihetők a beépített nagy kapacitású röntgenkészülékekhez. A járványhelyzet egyik legkritikusabb pontja a gyanús vagy bizonyítottan fertőző betegek kivizsgálása, mozgatása a vizsgáló helyekre, olyan részlegekre, ahol egészséges dolgozók, vizsgálatra váró, nem fertőző betegek vannak nagy számban – magyarázták.

Francz Mónika, Kovács Ferenc és Adorján Gusztáv a sajtótájékoztatón

A digitális képalkotás a mai kor követelménye a röntgen készülékekkel szemben, ami alkalmassá teszi arra, hogy a betegtől távoli kiértékelő állomáson vizsgálja meg a felvételt a radiológus. A 240 kilogramm súlyú készülék mozgatása, a felvétel elkészítése csupán egyetlen egészségügyi munkatárs közreműködését igényli, mellyel tovább csökken a fertőzésveszélynek kitett dolgozók száma. A kiváló minőségű, felbontású, könnyen mobilizálható készülék nagy segítség lesz a betegellátásban a koronavírus járványt követően is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés