A veszélyhelyzet ellenére is folytatódtak a beruházások Nyíregyházán

Szabolcsihír

2020.06.25. 10:35

A veszélyhelyzet ellenére is folytatódtak a beruházások Nyíregyházán
A kép illusztráció

Miközben a gépjárműadóból 448 millió az elvonás, közel 100 milliós veszteség az ingyenes parkolás miatt.

Hirdetés

Hirdetés

A képviselő-testület üléséről élőben tudósítottunk

A díjak, címek átadása után a szokásos kisfilmmel vette kezdetét az eismerések átadása után az érdemi munka a városháza Krúdy termében. A két közgyűlés között történt események áttekintése után kérdéseket, véleményeket fogalmaztak meg a képviselők. A napirednen több mint 30 előterjesztés szerepel. 

Lengyel Máté a handúnánási MotoGP pályával kapcsolatban arról érdeklődött: vajon a Nyíregyházára készült tanulmány valósul-e meg 65 milliárd forint értékben Handúnánáson. Kíváncsi volt arra, ha igen, miért maradt alul Nyíregyháza; ha két különböző fejlesztésről van szó, van-e remény arra, hogy a közeljövőben a nyíregyházi versenypálya megvalósul.

Két különböző tanulmányról van szó - derült ki Kovács Ferenc polgármester válaszából. Nyíregyházára is elkészült a terv, de azért esett Hajdúnánásra a választás, mert ott egy állami tulajdonú terület áll rendelkezésre. A nyíregyházi autó-motor sportcentrumra ez a projekt nem valósítható meg. A pálya zajhatása miatt sem. Hozzátette viszont: Nyíregyháza turizmusa szempontjából komoly jelentősége lesz a hajdúnánási pályának, hiszen közelsége miatt a szálláslehetőséget majd itt keresik a versenyekre érkezők

Póka Imre az özönvízszerű esőzésekkel kapcsolatban csatornafelújításról érdeklődött, kitért a kertvárosi áldatlan állapotokra. Kovács Ferenc reaglásában emlékeztetett arra, hogy már 2011-ben is pályázaton támogatást nyert a város csatornafelújításra, folyamatosan folynak a felújítások, illetve folynak az előkészítések, várják a pályázati kiírásokat a következő időszakra.

Lövei Csaba arról érdeklődött, lát-e lehetőséget arra a város polgármestere, hogy a védekezés költségeire támogatást ad-e a kormány. Érdeklődött: milyen nagyságrendű az elvont géplárműadó, az ingyenes parkolás milyen összegben érintette a várost. A vlaszból kiderült: a gépjárműadó-elvonás 448 millió, az ingyenes parkolás miatt kiesett bevétel 3 hónapra 95 millió forint. Kovács Ferenc azt is hozzátette: május közepén kezdeményezte az ingyenes parkolás megszüntetését a Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül. A döntés végül július 1. lett.

Topos pályázatokkal kapcsolatban elmondta: megvalósították, kérték a kormányt, a felmerült többletköltségek kompenzálására. Egy részéről már született döntés: 302 millió forintot visszakap az önkormányzat 6 pályázatra, július-augusztusban. 104 millió forintról várnak még döntést, jó esély van arra, hogy ez is pozitív elbírálásban részesül. A rendelkezésre álló 2 milliárd 450 millióból megy tovább a város.

Lengyel Máté arról is szólt: több megkeresés érkezett hozzá is azoktól, akik parkolóbérletet vásároltak a veszélyhelyzet előtt, nem tudván, hogy ingyenes lesz egy hosszabb időszak. Kérdése: számíthatnak-e a parkolóbérlet érvényességi idejének meghosszabbítására.

Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. igazgatója válaszolt a kérdésre. Előrebocsátotta: a kérdés országos viszonylatban is felvetődött, de még nem dőlt el országosan sem, miként reagáljanak erre. Vizsgáljuk annak a következményét, hogy meghosszabbítsák-e a szerződéseket, de még nem született döntés.

A helyi iparűzési adó befizetési határidejének meghosszabbításával kapcsolatban érdeklődött Babosi György, felvetette, a pénz hiányozni fog a városkasszából, kérdezte, tárgyal-e a nagyobb adózókkal a város, hogyan tudnák időre teljesíteni.

A top 100 nyíregyházi adózó nagyon fegyelmezetten állt a kérdéshez, teljesítette az időarányos adóját - derült ki Kása Brigitta aljegyző válaszából. 

Lövei Csaba a veszélyhelyzet alatt is végzett beruházásokra - pl. a három körforgalom - hívta fel a figyelmet, ezekért mondott köszönetet.

Jeszenszki András megköszönte a városvezetésnek, hogy az ellenzék is részt vehetett, együttműködhetett a pandémia ideje alatt a védekezésben, a városvezetés befogadta a javaslataikat. Kiemelte: ez az időszak nem a politikai csatákról szólt. Nyíregyháza lakossága jelesre vizsgázott, és mindazok, akik részt vettek a védekezésben. "A politika fel tudott nőni ahhoz, hogy ilyen elyzetben félre tudjuk tenni a vitákat, politikai nézeteket, vélt vagy valós sérelmeket, együtt tudjunk felelősségteljesen cselekedni - fogalmazott.

Adorján Gusztáv folytatta Jeszenszki András gondolatait. "Komoly és hatásos összefogás után jutottunk el oda, ahová jutottunk" - fogalmazott. Ő is a példás helytállást köszönte meg a nyíregyháziaknak. A kórházi dolgozóknak köszönik elsősorban a munkát, ami nagyon jólesik nekik, de azt kérte, mondjanak köszönetet azoknak is, akik segítették őket, hogy munkájukat végezzék. Az összefogást, együttgondolkodást emelte ki. Emlékeztetett arra, hogy az első időkben Nyíregyháza és a megye a 3. helyen állt országosan a fertőzöttség tekintetében, jelen pillanatban viszont Szabolcs-Szatmár-Bereg az a megye, ahol koronavírus-fertőzésben nem halt meg senki. Köszönet illeti azokat, akik adományaikkal segítették a kórház munkáját - tette hozzá. A városlakók fegyelmezettségét is megköszönte, hogy megértették és betartották a rendelkezéseket. Azt is elmondta: negatív és pozitív hatásai vannak a pandémiának, a pozitív az, hogy egy esetleges következő járványnál már van egy kész forgatókönyv arra, mit, hogyan kell tenni.

Olyan helyzetbe hozott minket a pandémia, amilyenben még soha senki nem volt - mondta Kovács Ferenc polgármester. Kiemelte: a politika, helyi vezetők példaértékűen viszonyultak a helyzethez.

Hosszan vitatkoztak a szociális rendeletet érintő, 3 ellenzéki képviselő által jegyzett előterjesztésről, mely a RÉS Alapítvánson keresztül egy rugalmasabb támogatási lehetőséget biztosított volna a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családok segítésére. Végül ezt nem támogatta a többség.

12:02

Két óra telt el egyébként az ülés kezdete óta, nem sokkal 12 óra előtt zárták le szavazással az első napirendi pontot.

Tömegközlekedés

Felgyorsultak az események, a Volánnal kapcsolatos 3 előterjesztést egyszerre szavazta meg a testület. Ami érdekesség: jó döntés volt a 41 gázüzemű busz forgalomba állítása, a városnak ez 80,5 millió forint megtakarítást jelentett eddig.

13:17
Sorra születnek a döntések a közgyűlésen. Egyetértettek abban a képviselők, hogy felújítják a sóstói székelykaput, pályáznak több önkormányzati épület korszerűsítésére, így a Csaló közi nyugdíjasház és a Continental Aréna energetikai fejlesztésére. A Szállási úti ebrendészeti telep fejlesztése is zöld utat kapott. És abban is egyet értettek, hogy felújítják a sóstói székelykaput, amikor valakinek eszébe jutott: de vajon hol lehet a Búza téri székelykapu...

14:00

Trianoni emlékmű felállításáról is döntöttek, erről cikkünk itt olvasható.

A testület nyílt ülésén hosszabb vita volt még a Nyíregyháza Spartacus-Bozsik József Labdarúgó Akadémia örökösföldi edzőközpontja II. ütemének előkészítéséről. Az ellenzék bejelentette, tartózkodni fog a szavazástól. Halkóné Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) azzal érvelt: ez a beruházás a városnak nem kerül pénzébe, a fenntartására sem kell költenie, el sem vihetik innen.

A képviselők ezután zárt ülésen folytatták a munkát, egyebek mellett díjak odítéléséről is döntöttek.

A közgyűlés első két órájában tapasztalt higgadt, majdhogynem barátinak mondható hangnem a városvezető koalíció és az ellenzék között az ülés második felében már a korábbi ülések hangulatát és hangnemét idézte, miközben korábban nem egyszer elhangzott, mennyire nagyszerű volt az együttműködés a pandémia alatt a két fél között.

Nyíregyházaközgyűlés

Szóljon hozzá!

Hirdetés