Kétmilliárddal több - módosították Nyíregyháza költségvetését

MTI

2020.06.26. 08:34

Kétmilliárddal több - módosították Nyíregyháza költségvetését
Fotó: Szabolcsihír

Kovács Ferenc polgármester stabilnak minősítette a város pénzügyi helyzetét.

Hirdetés

Hirdetés

Elfogadta Nyíregyháza közgyűlése a 2020-as módosított, megemelt főösszegű költségvetését június 25-én, csütörtökön.

Az elfogadott rendelet szerint a bevételeket 28,7 milliárd és 34,5 milliárd forintban, míg a kiadásokat 51,8 milliárd és 11,4 milliárd forintban határozta meg az önkormányzat. A büdzsé hiánya 23,8 milliárd forint, melynek nagyobb részét, csaknem 14 milliárd forintot az előző évi költségvetési maradványból, 8,5 milliárd forintot hosszú lejáratú értékpapír-bevételből, míg 950 millió forintot folyószámlahitel felvételével finanszíroznak.

A költségvetés főösszege a februárban elfogadott büdzsé főösszegéhez, mintegy 61 milliárd forinthoz képest 2,2 milliárd forinttal, 63,2 milliárd forintra nőtt.

A költségvetésről folytatott vitában Lengyel Máté (Jobbik, Szövetségben Nyíregyházáért frakció) ellenzéki képviselő azt mondta:

a járványhelyzet mellett a Fidesz-kormány önkormányzatokat érintő megszorításai is befolyásolták a város 2020-as új költségvetését.

Ha ideiglenesen is, de

  • több mint kétmilliárd forinttal csökken az iparűzési adóbevétel,
  • a 90 millió forintra tervezett idegenforgalmi adó több mint nyolcvan százalékkal csökken,
  • a hárommilliárd forintra tervezett rövid lejáratú hitel csaknem hétmilliárdra nő,
  • a mintegy félmilliárdos működési többletből 2,3 milliárdos hiány lett.
  • Emellett a büdzsét a 448 millió forintos gépjárműadó-kiesés is sújtja - sorolta az ellenzéki képviselő.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen "ténybeli tévedésnek és nonszensznek" nevezte Lengyel Máténak a kormányzati megszorítássokkal kapcsolatos kijelentését és stabilnak minősítette Nyíregyháza költségvetési helyzetét.
A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat biztosítani tudta a védekezéshez szükséges forrásokat és meg tudta őrizni az intézményeknél dolgozók munkahelyét - mondta a polgármester.
Halkóné Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője felszólalásában hangsúlyozta: a város intézkedései a járványhelyzet idején gyorsak, szakszerűek és célszerűek voltak. Az önkormányzat bevételei ugyan jelentősen csökkentek, a kiadásai pedig nőttek, de a nyíregyházi lakosok, az intézmények, a civil szervezetek és cégek áldozatvállalásának köszönhetően sikerült  a hiány jelentős részét pótolni - mondta.

A polgármester kifejtette: a 950 millió forint hitelre azért van szüksége az önkormányzatnak, mert a 2021-es központi költségvetésől szóló törvényjavaslat a tárgyév decemberéről a következő év májusára tolná a helyi iparűzési adóelőleg cégek általi megfizetésének időpontját. A későbbi kifizetés miatti hiányt hitelfelvétellel pótolhatja vissza költségvetésébe az önkormányzat, a hitelt pedig az éves ipari adóbevétel tíz százalékáig vagy egymilliárd forintig lehet a tárgyéven "túlvinni", azaz nem kell azonnal visszafizetni.

Ez a hitelfelvétel Nyíregyháza esetében az összesen 9,6 milliárd forintos iparűzési adóbevétel tíz százalékát, több mint 950 millió forintot jelent - tette hozzá.

Az idegenforgalmi adóval kapcsolatban a kormánypárti városvezető azt mondta, a kiesett összeget a kormány megtéríti, a hétmilliárdos hitelállományra tett utalást pedig "teljes képtelenségnek" nevezte. Kovács Ferenc megjegyezte, a városnak évek óta rendelkezésére áll hárommilliárd forintnyi folyószámla-hitelkeret. Az eddig felhasznált hitelösszegeket pedig mindig visszafizette az önkormányzat - tette hozzá.

Nyíregyházaköltségvetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés