Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán nem csak beszélnek a környezettudatosságról

| 2020. 06. 18. | 18:09:00
Ha a Jósavárosban beválik, a többi lakótelepen is bevezetik a szolgáltatást.
Nyíregyházán nem csak beszélnek a környezettudatosságról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egészen mostanáig csak a kertes házakban élőktől szállították el Nyíregyházán a külön gyűjtött zöldhulladékot, hogy aztán komposztálják.

Az önkormányzat a NYÍRVV Nonprofit Kft. közreműködésével ezután a lakótelepeken élők számára is biztosítani kívánja a lakókörnyezetben keletkező zöldhulladék összegyűjtését és elszállítását - derült ki június 18-án az első, jósavárosi Zöldhulladék-gyűjtő Pont átadásakor.

A tapasztalatok szerint ugyanis az ott élők rendszeresen ápolják, szépítik a környezetüket, de az így keletkező zöldhulladék kezelése eddig nem volt megoldott.
A most bevezetett zöldhulladék-gyűjtés egyediségét az adja, hogy fa gyűjtőkalodákba Big Bag-eket helyeznek, amibe a lakosság gyűjtheti a kizárólag közterületeken, parkokban keletkező zöldhulladékot (nyesedéket, leszakadt gallyat, metszésből származó hulladékot). A megtelt zsákokat az ürítés során gépekkel emelik ki, majd helyükre üres Big Bag kerül a kalodába. Mindezzel megvalósulhat egy tökéletes környezetbarát körforgás.

Kísérleti jelleggel 6 Zöldhulladék-gyűjtő Pontot alakítottak ki a Jósavárosban:

  • Csaló köz 11-13-15. szám – "nyugdíjas ház" és környéke
  • Május 1. tér 1-9. - Garibaldi utca – Ószőlő utca tömb-belső
  • Kodály Zoltán utca
  • Krúdy Gyula utca
  • Május 1. tér 10-14. szám
  • Ószőlő utca 10 emeletesei

A következő időszakban felmérik, hogyan funkcionál, milyen mennyiségű zöldhulladék keletkezik egy adott időszakban, s hogy milyen gyakorisággal kell az ürítést elvégezni. A zöldhulladék elszállítására rendszeres gyűjtőjárat kialakítását tervezik, de amennyiben a lakosok észlelik, hogy megtelt a tároló, telefonon vagy email-ben is kérhetik a soron kívüli ürítést.

A kísérleti időszak letelte után a kezdeményezést kiterjesztik a többi lakótelepi városrészre is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés