Koronavírus: vizsgálták a szennyvizet Nyíregyházán

szabolcsihir.hu

2020.07.15. 10:42

Koronavírus: vizsgálták a szennyvizet Nyíregyházán
A kép illusztráció.

Az eredmény alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható.

Hirdetés

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai egy új vizsgálati metódust fejlesztettek ki, amely az új típusú koronavírus környezetünkben való jelenlétét vizsgálja, elsősorban a szennyvízből vett mintákban. Erről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az operatív törzs egyik május végi tájékoztatóján. Az eredmények alapján akár 2 hetes előrejelzés is adható a várható új esetekkel kapcsolatban, ugyanis ha a környezetben igazolják a kórokozó jelenlétét, akkor a környéken tünetmentes emberek, csoportok élhetnek - magyarázta akkor a tisztifőorvos. Július 15-én elkészültek az újabb heti eredmények a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban. Az elmúlt hetekben már nemcsak Budapesten, hanem valamennyi megyében mintavételezésre került sor.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony, ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírusörökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek – áll a közleményben.

Az NNK a környezeti monitoringot alapfeladatai részeként végzi. Az országos szennyvízvizsgálatok célja nem pusztán kutatás, hanem az egyéb járványügyi vizsgálatok kiegészítése, az előrejelzés támogatására. A környezeti vizsgálómódszerek fejlesztése, a környezeti monitoring és a környezetminőségi szabályozás megalapozására az NNK alapító okiratban és jogszabályban rögzített kötelezettsége. Számos nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést. Egyéb vírusok mellett már az új koronavírusra is rendelkezésre állnak az erre vonatkozó bizonyítékok.

A szennyvíz vizsgálata – amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál – azért is jó eszköz, mert azok a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus-örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.
Nyíregyházaszennyvízkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés