Hiába fejlesztik a nyíregyházi csatornahálózatot, túl sok az eső

Szabolcsihír

2020.07.03. 12:58

Hiába fejlesztik a nyíregyházi csatornahálózatot, túl sok az eső
Az Alma utca a június 29-i eső után (Fotó: Facebook, Szabolcs Trafi/útinfó)

A megszokottnál 4-7-szer több víz zúdul a városra.

Hirdetés

Hirdetés

A csapadékvíz-elvezető hálózat folyamatban lévő fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót Nyíregyházán, a városházán július 3-án Kósa Árpád kabinetvezető.

Bevezetőjében elmondta: 10 éve, amikor az új városvezetés felállt, azonnal nehéz helyzetben találta magát a rozsréti, kezelhetetlennek látszó belvíz miatt.

Azóta folyamatosan fejlesztik, bővízik a hálózatot, figyelve a pályázati lehetőségeket. Jelenleg is zajlik csapadékvíz-elvezetési program Nyíregyházán, ezzel párhuzamosan a meglévő csatornákat is tisztítják.

Jelenleg egy 1,036 milliárdos program folyik, 100 százalékos pályázati támogatással, melynek befejezése augusztusban várható. A cél a belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a káresemények megelőzése.

A projekt keretében már több fejlesztés megvalósult: a Nyulastói csatorna, az Alma utcai csapadékvíz elvezetésének rekonstrukciója, a Kökény utcai átemelő megépítése, továbbá a Kökény utca 115. környéki ingatlanok elöntését mentesítő csapadékvíz átemelő és záportározó.

A fejlesztés folytatódik a Csemete utcán zárt csatorna épül záportározóval, folyik a Nyulastói csatorna rekonstrukciója mederbővítéssel, mederburkolással, az Igrice (VIII. sz. főfolyás) Berenát utcától északra eső része kapacitásának bővítése mederburkolással és -kotrással. Ezek jelenleg 50 százalékos készültségben vannak.

Szó volt arról is, hogy a Szegfű utcán (ahol egyébként némelykor nagyobb hasznát vennénk egy ladiknak – a szerk.) a közeljövőben a helyzet ennél sokkal jobb nem lesz.

Kósa Árpád hangsúlyozta: nem csak Nyíregyházán okoz problémát a csapadékvíz elvezetése. A korábbi évekhez képest 4-7-szer annyi csapadék zúdul le egyszerre, amit nem győz elvezetni a csatornahálózat, jóval több időre, órákra van szükség. Arra is felhívta a figyelmet: ha a jelenlegi önkormányzat 10 éve nem kezdte volna el a munkát, sokkal rosszabb helyzetben lenne a város.

Elmondta: mi magunk, lakók is tehetünk azért, hogy szabadon elfolyhasson a víz, ha nem temetjük be magunk előtt a nyílt árkokat. Ez szabálytalan, ellenőrzik, büntetnek is, de ez egy szélmalomharc. Sok esetben perel a lakó, amiért a város elbontatja vele az akadályt, így alperesként vesz részt nem egy ilyen ügyben a város.

Nyíregyházacsapadékvíz-elvezető

Szóljon hozzá!

Hirdetés