Kamupártokkal 117 milliót csalt el egy nyíregyházi házaspár

Szabolcsihír

2020.07.06. 09:07

Kamupártokkal 117 milliót csalt el egy nyíregyházi házaspár
A kép illusztráció

A kampányra kapott állami támogatásból fővárosi lakást is vettek.

Hirdetés

Hirdetés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azzal vádol egy nyíreyházi házaspárt, hogy a 2014. évi országgyűlési választások alkalmával a kampánycélra kapott állami támogatásból 117 millió forintot eltulajdonítottak, azt nagyrészt magáncéljaikra használták fel - közölte a Szabolcsihírrel Martossy György címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész mb. főügyész.

A vádirat szerint mind a férj, mind a feleség rendelkezett egy-egy saját párttal, melyek csak formálisan működtek, a tagokat ismerőseik közül gyűjtötték össze. 2013-ban – készülve az egy év múlva esedékes parlamenti választásra – a házaspár egy új pártot alapított, melynek vezetője egy ismerősük lett, azonban a párt nevében meghatalmazással a férj járt el teljeskörűen. Az új párt indult is a választáson, 67 egyéni jelöltet állított.

Az államtól közel 300 millió forintot kapott a párt a kampányra, mely összeget a törvény szerint kizárólag kampánycélra (pl. plakátolás, rendezvénytartás, reklám stb.) lehetett költeni. Ahogy a pénz megérkezett a párt bankszámlájára, annak egy részét a férj meghatalmazás alapján átutalta a felesége pártjának számlájára, az asszony pedig azt nagyrészt tovább utalta a férje pártjának bankszámlájára.

Az átutalások jogcíme mindig kampánytevékenység volt, de ilyet a pártok nem végeztek, azt a vádlottak csak kitalálták. A pénzből a férj 75 millió forintot készpénzben felvett. A nő is vett fel készpénzt pártja bankszámlájáról, sőt Budapesten egy ingatlant is vásárolt a pénzből.

Vádlottak összesen 117 millió forintot tulajdonítottak el a kampányra kapott állami támogatásból, ennyi vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja a házaspárt, és velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. Emellett pénzbüntetésre, továbbá a jogtalanul szerzett vagyon elkobzására is indítványt tett az ügyészség. A nyomozás során a vádlottak két ingatlanát is zár alá vette a nyomozó hatóság, így a vagyonelkobzás részben biztosított. Mivel a bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált pártok még ma is működnek papíron, ezért azok megszüntetését is indítványozta az ügyészség.

A Szabolcsihír információi szerint az asszony egy nógrád megyei falu volt polgármestere. Információnkat Sziláyi László a megyei főügyészség sajtószóvivője úgy reagált: a hírt sem megerősíteni sem cáfolni nem tudja.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségkamupártok

Szóljon hozzá!

Hirdetés