Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Méltó helyre került a nyíregyházi Kállay-gyűjtemény

| 2020. 07. 21. | 16:00:00
A múlt egy újabb szelete tárul fel.
Méltó helyre került a nyíregyházi Kállay-gyűjtemény
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

27 év után olyan helyre került a nyíregyházi Kállay-gyűjtemény, amelynek köze van az adományozó családhoz. Hiszen az 1903-ban neoklasszicista stílusban épült ingatlan a Kállay családé volt, itt lakott Szabolcs vármegye főispánja, Magyarország későbbi miniszterelnöke (1942-44. között) Kállay Miklós. Ő adta át a konvédségnek az épületet, melyben előbb hadosztályparancsnokság, majd néhány évvel ezelőttig hadkiegészítő parancsnokság működött. Belülről hosszú ideig az itt szolgálatot teljesítő katonák, valamint az ide sorozásra hívott, bevonuló fiatalok.

A múlt század második felében erősen lepusztult, mára kívülről eredeti pompájában helyreállított, belülről teljesen modern épület július 21-én immár a civil közönség előtt is megnyitotta kapuit.

Az épületet a Modern városok program keretében újították fel. Első ütemben a kúria központi részét tették rendbe, második ütemben pedig felépítették a kúria mögötti, korában lebontott, árkádos részt.

Ide, a Kállay-házba költözött a 16 ezer kötetes könyvtár és a Kállay-gyűjtemény. 

Az avatáson az adományozó Kállay család több tagja is képviseltette magát. Jelen volt és köszöntőt mondott Varga Mihály pénzügyminiszter, Szabó Tünde államtitkár, országgyűlési képviselő. Elöljáróban Kovács Ferenc polgármester méltatta a Kállay családot, mely meghatározó szereplője volt a régiónak. Hangsúlyozta, a ház megnyitása a nyíregyháziak önbecsülését, kötődését erősíti.

Fotók: Balázs Attila, MTI

Az építtető Kállay Rudolfról és a miniszterelnök Kállay Miklósról látható, valamint a várostörténeti kiállítás hiánypótló a városban - hangsúlyozta a városvezető. A Bessenyei és Benczúr tér alkotta kulturális negyed a város ékköve lesz. A kormány támogatásának köszönhetően - emlékeztetett Kovács Ferenc - több fejlesztés valósult itt meg, ezek közül kiemelkedik a Rózsakert Szabadtéri Színpad, amelynek nézőterén 1000 férőhely van. Bessenyei, Benczúr, Krúdy, Váci itt látható szobrai a város és a megye kiemelkedő irodalmi alakjai.

Már épül a Szindbád a volt "hemó" helyén, ez is egy különleges kulturális attrakció lesz. Ez a hely újraéled úgy, hogy igyekeztek megtartani a régi értékeket, kiegészítve modern, digitális, interaktív eszközökkel, melyeknek köszönhetően a diákok rfemélhetőleg örömmel járnak majd ide rendhagyó tört órákra, magánprogramokra.

Szabó Tünde azt mondta, "büszkék lehetünk erre a fejlesztésre", ami az itt élőket szolgálja. A hajdani helyőrségi művelődési otthon (hemó) felújítása is fontos, itt sporttört, színhztört, 3D-s mozi, fiatalok számára vonzerő.

A család nevében Kállay Miklós, a miniszterelnök unokája mondta el gondolatait. Emlékeztetett arra, hogy édesapja, Kállay Kristóf itt született. Rendszerváltáskor azonnal elkezdte a gyűjtemény szervezését, egyben akarta tartani. A család töb tagja nagyvonalúan gyarapította a gyűjteményt. Családi emlékeiket, kincseiket odaadták. Megemlékezett Lakatos Saroltáról, a gyűjtemény első kezelőjéről, aki már nem érhette meg, hogy méltó helyre költözzék az egyedülálló gyűjtemény.

Varga Mihály úgy fogalmazott: "fontos, hogy minél több arcát megrajzoljuk a magyar történelemnek, így teremthetjük meg újra a folytonosságát, amitől a kommunista diktatúra meg akarta fosztani a nemzetet. Nálunk szerencsésebb nemzetek örökül kapják a történelmüket. A Wesselényi, Széchenyi, Kállay család ugyanazt a szerepet tölti be, mint kultúránk más részei. 1000 esztendőn át küzdött a család a szabadságért, megőrizte magyarságát. eszméik erősítik a nemzettudatot." Kállay Miklós (1887-1967) egykori miniszterelnökre utalva elmondta, az épület felújításával olyan embernek állítanak emléket, aki egy borzalmas történelmi helyzetben hazája és a magyar emberek érdekeit próbálta érvényesíteni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés