Példátlan rekordkísérletet indított a nyíregyházi Cantemus kórus

MTI

2020.07.22. 15:11

Példátlan rekordkísérletet indított a nyíregyházi Cantemus kórus

Énekeljünk minél többen!

Hirdetés

Hirdetés

A legtöbbször felénekelt dal online rekordját szeretné felállítani a nyíregyházi Cantemus kórus, kezdeményezésük célja, hogy harminc nap alatt minél több ember énekelje el az István, a király című rockopera egyik ismert dalát. Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a kórus vezetője a szerdán délben megtartott nyilvános nyitóéneklésen elmondta, a világjárvány miatt idén nem tartják a kétévenként megrendezett nemzetközi kórusfesztivált, de a szervezők úgy döntöttek, nem hagyják elveszni a közös éneklés örömét és ezt kombinálták egy rekordkísérlettel.

A kezdeményezés lényege, hogy augusztus 20-ig minél többen énekeljék és digitálisan rögzítsék az István, a király rockoperából ismert Felkelt a napunk című dalt.

A felvételeket bárhol és bárki elkészítheti mobiltelefonja, laptopja, tabletje vagy otthoni számítógépe segítségével, majd a produkciókat egy mobilapplikáció és a www.felkeltanapunk.hu oldal segítségével feltöltheti az internetre – ismertette a részleteket a karnagy.

Sebestyén István, a Magyar Rekordok Egyesületének regisztrátora azt mondta, a virtuális kórus feladata, hogy harminc nap alatt felállítsa a legtöbbször felénekelt dal rekordját. Hasonló típusú kísérletre eddig nem volt példa, az eredményt a kórus szerverére feltöltött feléneklések pontos számának és időtartamának megállapítása után hirdetik majd ki – tette hozzá a szakember. Fontos, hogy egy feléneklés csak akkor érvényes, ha végig éneklik a dalt, az optimista becslések tízezres nagyságrendű felénekléssel számolnak – jegyezte meg Sebestyén István.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, az idén elmaradt kórusfesztivált valószínűleg jövőre tartják meg a nyírségi megyeszékhelyen. Szabó Dénes megjegyezte, hogy a Cantemus stábja és tagjai városszerte több segítőpontot állítanak fel, ahová azokat várják, akik bizonytalanok a digitális platformok használatában.

A beérkezett felvételekből egy rekordkísérleti mozaikvideó készül, amelyet augusztus 20-án mutatnak be a Cantemus közösségi és videómegosztó csatornáin.
NyíregyházaNyíregyházi Cantemus Kórusrekordkísérlet

Szóljon hozzá!

Hirdetés