Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elvitték Nyíregyházáról a szenzációs orrszarvút

| 2020. 08. 18. | 20:08:00
Saját családot alapíthat egy másik állatkertben.
Elvitték Nyíregyházáról a szenzációs orrszarvút
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Fajmegőrzési Program döntése alapján a Nyíregyházi Állatparkból a Szegedi Vadasparkba helyezték át az első Magyarországon született indiai páncélos rinocéroszt (Rhinoceros unicornis).

A Csülök névre keresztelt, 2018 szeptemberében született, jelenleg közel egy tonna súlyú bikaborjú Orbán Viktor miniszterelnöktől kapta a nevét – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője.

A csaknem kétéves borjút az Európai Fajmegőrzési Program eljárása szerint a Szegedi Vadasparkba helyezték át és hétfő este szállították el a csongrád-csanádi megyeszékhelyre. A szakember elmondta, gondozói örömmel vegyes szomorúsággal búcsúztatták hétfő este, amikor betessékelték a szállítóládába. Az ifjú rinó Szegeden a most épült rinocérosz kifutóban alapíthatja meg saját orrszarvú-dinasztiáját.

Csülök természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után jött világra 2018. szeptember 26-án, abban az évben a nyíregyházi volt a negyedik borjú az európai kontinensen született utódok közül. A születésekor hatvan kilogrammos állat a naponta elfogyasztott húsz-harminc liter anyatejnek köszönhetően naponta átlagosan egy-két kilogrammot gyarapodott.

Az indiai orrszarvú születése zoológiai szenzációnak számított, mivel természetes úton, zárt tartási körülmények között rendkívül nehezen szaporodnak. A Nyíregyházi Állatpark Csülök születését megelőzően nyolc éven át próbálta szaporítani indiai rinocéroszait.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés