Gyerekeket zsarolt egy pár Nyíregyházán, börtönbe vonulnak

szabolcsihir.hu

2020.09.15. 18:44

Gyerekeket zsarolt egy pár Nyíregyházán, börtönbe vonulnak

Az elítéltek közterület-felügyelőknek adták ki magukat.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság a hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban, a szeptember 15-én megtartott előkészítő ülésen P. ZS. I. és B. Z. J. vádlottakat halmazati büntetésül 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, és emellett B. Z. J. vádlottat kötelezte 100 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére is. Az ítéleti tényállás szerint május 3-án Nyíregyházán, az Örökösföldi lakótelep egyik bávásárlóközpontja mögötti területen 9 fiatal (12-15 év közötti fiúk és lányok) találkozott, játszottak és születésnapot ünnepeltek. Mikor labdájuk az áruház tetejére esett, a társaságból 3 fiú úgy döntött, felmászik érte. Ezt észlelték a közelben tartózkodó vádlottak és közterület-felügyelőnek kiadva magukat felszólították a fiatalokat, azonnal adjanak nekik ezer forintot fejenként, különben rendőrségi eljárást indítanak ellenük. 

A fenyegetéstől a fiatalok megijedtek, és átadták a náluk lévő összesen 13 ezer forintot a vádlottaknak. 

A május 21-től letartóztatásban lévő vádlottak a bíróság előtt elismerték a bűncselkemény elkövetését és tettüket megbánták. P. ZS. I. vádlott elmondta, az ő ötlete volt, hogy pénzt kérjenek a gyerekektől és ő is vette el tőlük.  A vádlottak egy kiemelkedően súlyos bűncselekményt követtek el 9 sértett sérelmére, így tettük (9 rendbeli bűncselekmény miatt) 2 évtől akár 12 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel is büntethető. A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a vádlottak beismerő nyilatkozatot tettek, kiskorú gyermekeik eltartásáról gondoskodnak és mivel a kizsarolt pénzt az eljárás során lefoglalták, az okozott kár is megtérült. Emellett P. Zs. I. büntetlen előéletű. Súlyosító körülmény azonban a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottsága, a társas elkövetés és hogy másik büntetőeljárás hatálya alatt követték el a vádlottak a cselekményt, valamint hogy B. Z. J. vádlott büntetett előéletű. 

Az ítélet kihirdetése után az ügyészség, a vádlott és védőik is 3 nap gondolkodási időt tartottak fent a jogorvoslati nyilatkozataik megtételére, így az ítélet nem jogerős.
Nyíregyházazsarolás

Szóljon hozzá!

Hirdetés