Ítélet az áramütéstől elhunyt nyíregyházi kisfiú ügyében

Szabolcsihír

2020.09.23. 12:07

Ítélet az áramütéstől elhunyt nyíregyházi kisfiú ügyében

Az apa gondatlansága okozta a tragédiát.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék szeptember 23-án megtartott előkészítő ülésen B.B. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év fogházbüntetésre ítélte. A bíróság a büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette - közölte Resán Dalma a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2017-től Nyíregyházán, egy áram nélküli kertes házban élt élettársával és kilenc gyermekükkel.

A férfi 2019. júniusában a szomszéd telken lévő villanyórától bevezette a lakásba az elektromos áramot úgy, hogy ahhoz a ház körül fellelhető maradék drótokat, vezetékeket használta fel. Azok szálait összesodorta a toldásokat szalagokkal tekerte körbe.

Amikor a szalag elfogyott, a férfi a szigetelést úgy oldotta meg, hogy a vezeték burkolatából vágott le egy kis darabot, és azt húzta vissza az összesodort szálakra. A lakásban a vezetékek a földön haladtak, és azzal működtették a házban lévő fogyasztókat.

2019. július 10-én a vádlott 1 éves gyermeke a ház egyik szobájában játszott, amikor hozzáért a földön fekvő vezetékhez. Ettől a szigetelés elmozdult, és a kisfiút megrázta az áram. A gyermek eszméletét vesztette, életét a gyors orvosi ellátás ellenére nem tudták megmenteni.

Az eljárás során készített igazságügyi szakértői vélemények alapján a bíróság megállapította, hogy a férfi beszámítási képessége enyhe fokban volt korlátozva a cselekmény elkövetésekor. Bár az elektromos áramról alacsony iskolai végzettsége miatt kevés ismerettel rendelkezik, azt tudta, hogy az általa elkészített vezetékelés nem volt szabályszerű, és a fémszálak érintése halálos áramütést is okozhat.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő nyilatkozatot tett, őszinte megbánást tanúsított, és kiskorú gyermekei eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte azonban, hogy többször volt már büntetve, és jelenleg is van más büntetőeljárás vele szemben folyamatban.

Az ítéletet az ügyész, vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerős.

 

Nyíregyházahalálos áramütés

Szóljon hozzá!

Hirdetés