Karácsonykor talán birtokba vehetjük a nyíregyházi uszodát

Szabolcsihír

2020.09.16. 12:34

Karácsonykor talán birtokba vehetjük a nyíregyházi uszodát
Megkezdődött és 90 napig tart a terheléses próba (Fotók: Trifonov Éva)

Ha a koronavírus és a járványhelyzet közbe nem szól...

Hirdetés

Hirdetés

Megkezdődött a Városi Uszoda terheléses próbaüzeme - közölte szeptember 16-án a városházi sajtószolgálat, emlékeztetve arra: a járványügyi veszélyhelyzet akadályozta meg a tavaszi átadást, majd a pótberuházások és a nyári, alapvetően kihasználatlan időszak lassította a nyitást.

Most, a járvány második hulláma ellenére mégis elkezdődik az utolsó fázis, hogy a vírushelyzet elmúltával mindenki igénybe vehesse Nyíregyháza új sportlétesítményét.

A jelentős kormányzati támogatással, TAO-források felhasználásával egy nyertes pályázat keretében az AQUA SE égisze alatt megvalósult beruházás a terveknek megfelelően, a műszaki átadást követően az önkormányzat tulajdonába került.

Nyíregyháza közgyűlése augusztusi döntésének értelmében a város augusztus elsejével üzemeltetői tevékenységet támogató közreműködői megállapodást kötött a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-vel - amint erről a Szabolcsihír annak idején tudósított.

Friss hír: a héten megkezdődött a létesítmény terheléses próbaüzeme, az úgynevezett „terheletlent” már korábban elvégezték.

A terheléses próbüzem során megtöltik a medencéket vízzel, s várhatóan a jövő hét valamelyik napján az AQUA SE vízilabdázói és a Nyíregyházi Sportcentrum úszói elkezdhetik itt az edzéseket.

A próbaüzem hatóságilag 90 napig tart, s ez idő alatt folyamatos a dokumentáció, valamint a mintaadás a népegészségügyi szervnek. Amennyiben minden szempontnak megfelel a létesítmény, az időszak lezártával kapja meg a végleges működési engedélyt.

A tervek szerint szeptemberben lett volna az ünnepélyes megnyitás, azonban a vírushelyzet, az egyre növekvő számú megbetegedések miatt ez csak a későbbi időkben várható - áll a közleményben.

A város polgármestere Kovács Ferenc úgy fogalmazott:

„több évtizedes álma valósult meg a nyíregyháziaknak az új uszoda megépülésével. Egy váratlan helyzetben találtuk magunkat a járvány miatt, azonban úgy döntöttünk, hogy a beruházás utolsó fázisát, a terheléses próbaüzemet is megvalósítjuk, hogy amikor majd kockázatmentesen használhatóvá válik nagyobb tömegek számára is a létesítmény, minél hamarabb vehessék birtokba az úszni vágyók.”

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Nyíregyháza országgyűlési képviselője szerint

"az új uszoda tovább szélesíti azokat a lehetőségeket, amelyekkel a város polgárai élhetnek, nem csupán egy új sportcentrumot kapnak, de sokkal többet annál, közösségi teret, az egészségmegőrzés egyik központját. Ez egy minden igényt kielégítő, 21. századi színvonalon megépült komplexum, amely egyaránt várja majd a versenyszerűen úszni és vízilabdázni vágyókat, az úszni tanuló gyermekeket, valamint az úszást az egészséges életmód alapjának tekintő szabadidő-sportolókat. Egykori úszóként, nyíregyházi sportolóként külön örömmel tölt el, hogy a város sportélete egy ilyen modern létesítménnyel gazdagodott, amire méltán lehet büszke mindenki.”

Az új uszodában helyet kapott:

  • egy akár nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas, 50x25 méteres, 220 centiméter vízmélységű versenymedence
  • egy tanmedence, melynek vízmélysége 70 és 110 centiméter közötti
  • egy 250 férőhelyes nézőtér
  • bírói, edzői, sportolói és közönségöltözők, vizesblokkok
  • egy versenyiroda

Időközben a napelemek is helyükre kerültek egy pótberuházás keretében, valamint a COVID-helyzet miatt ugyan csúszással, de megérkeztek külföldről az úszóversenyek lebonyolításához elengedhetetlen rajtkövek is. (A vízilabda TAO-támogatás adta az épület alapját, mely így pólóarénának készült).
A fejlesztés utolsó elemeként a parkosítás zajlik, az öntözőrendszereket készítik elő, egy pihenőpark veszi majd körül a létesítményt.

A nagyközönség számára bizonyos sávokban, a három hónapos, terheléses próbaüzemet követően nyithat meg a Városi Uszoda, természetesen az akkor aktuális járványügyi helyzet függvényében - tették hozzá.
NyíregyházaVárosi Uszoda

Szóljon hozzá!

Hirdetés