Koronavírus: Nyíregyházán is egyre több a fertőzött, bár nem tudni, hány

Szabolcsihír

2020.09.18. 15:46

Koronavírus: Nyíregyházán is egyre több a fertőzött, bár nem tudni, hány

Több intézkedés várható a városban.

Hirdetés

Hirdetés

Folyamatosan értékeli a pandémiás helyzetet az operatív munkacsoport. Új, országos döntések születtek a pandémiás helyzettel összefüggésben, melyek természetesen érintik a nyíregyháziakat is. Emellett a város operatív munkacsoportja jelenleg is több intézkedés előkészítésén dolgozik - közölte a Szabolcsihírrel Kása Brigitta aljegyző.
A nyíregyházi operatív munkacsoport vezetője emlékeztetett arra: a hét közepétől újabb országos határozatok születtek: ezek része a COVID-tesztek árának hatósági maximalizálása, a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése mozikra, színházakra, egészségügyi és szociális intézményekre, ügyfélfogadási irodákra, a szórakozóhelyek este 11 órai bezárása, s október elsejétől csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be a tanárok és diákok az iskolákba, mások pedig nem léphetnek be.

Az önkormányzat operatív munkacsoportja is több, lehetséges intézkedésen dolgozik, részben a tavaszi mintára.

Ami magát a városi pandémiás helyzetet illeti, vannak Nyíregyházán is megbetegedések, de nem több mint az ország többi részében, s ezt a megyei adatok is visszatükrözik. Információink szerint több nem önkormányzati fenntartású iskolában is van fertőzött, tanár és diák egyaránt, osztályok kerültek karanténba több helyen a megelőzés miatt, az óvodákat illetően jóval kevésbé van jelen a probléma, mint az iskolákban, de van például érintett sportoló is a városban, valamint a hírműsorokban is megjelent a nyíregyházi, magánfenntartású szeretetotthon esete - foglalta össze a nyíregyházi helyzetet Kása Brigitta.

Az önkormányzati cégcsoporton belül is történt az elmúlt napokban megbetegedés, több fertőzöttet azonosítottak. Fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben a járványügyi protokollokat és szakemberek ajánlásait figyelembe véve járunk el, miközben arra törekszünk, hogy a város működőképes maradjon, az élet ne álljon meg, a városi közszolgáltatások zavartalanul működjenek - jegyezte meg. A közleményében arra nem tért ki, hány fertőzött lehet a városban.

  • A piacok belső zárt elárusító tereiben kötelező a maszkviselés, míg a külső árusítóhelyeken ez ajánlott, itt nem mindig tartható be a 1,5 méteres szociális védőtávolság.
  • A Tokaji úti Iparcikk Piac zavartalanul működik, azonban egyszerre csak 400 fő tartózkodhat a piac területén.
  • Természetesen a piacokon is odafigyel az üzemeltető NYÍRVV Nonprofit Kft. a fertőtlenítésre, és folyamatos a városban lévő több mint 100 játszótér és szabadtéri kondipark, valamint a megszámlálhatatlan utcabútor fertőtlenítése is.
  • Ismételten arra kérjük az ügyfeleket, hogy úgy a cégeiknél, mint a polgármesteri hivatalban az elektronikus ügyintézést részesítsék előnyben, az ügyfélszolgálatokat csak a legszükségesebb esetben keressék személyesen és vigyenek magukkal maszkot vagy kendőt, mert ezeken a helyeken kötelező annak viselése.

Mivel azt látjuk, hogy a járványgörbe emelkedik, és napról napra nő országosan nemcsak a fertőzöttek, hanem a karanténban lévők száma is, nagyon fontos a szabályok betartása, még akkor is, ha azt esetleg indokolatlannak, kellemetlennek vagy zavarónak érezzük. Most mindenkinek igazán fontos feladata, egyéni felelőssége van, mert a szabályok betartásával és elfogadásával védhetjük meg szeretteink, barátaink, munkatársaink és a városunkban élők egészségét, életét - tájékoztatott az aljegyző.

Hangsúlyozta: a város prosperáló gazdaságát csak egészséges emberek tudják működtetni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni ezért, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe. A városban élők tavasszal példás fegyelmezettségről, összefogásról és együttműködésről tettek bizonyságot, erre van most is szükség, és erre kérjük a nyíregyháziakat. Amint döntés születik bármilyen területen, azonnal tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot. Addig is, kérjük, önök is kísérjék figyelemmel az ezzel kapcsolatos híradásokat és legfőképpen: vigyázzunk magunkra, segítsünk egymáson.

Szóljon hozzá!

Hirdetés