Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ritka szépség született Nyíregyházán

| 2020. 10. 21. | 10:35:00
Már csatlakozott is egy héttagú csapathoz.
Ritka szépség született Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amerikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban. A 2 hetes borjú már megtekinthető az Amerika élővilágát bemutató kifutórendszerben - közölte a Szabolcsihírrel Petró Zsuzsa sajtószóvivő 

A kis üsző 9 hónapnyi vemhesség után jött világra, születése után néhány órával lábra állt, 2 hetesen pedig már csatlakozott anyjával a park amerikai bölény ( Bison bison) csapatához.

A vele együtt 7 tagot számláló csapat legifjabb tagja, aki már ismerkedik másfél éves testvéreivel is. Az itt élő állatok idejük nagy részét táplálkozással töltik, de előszeretettel hemperegnek az iszapban és a homokban.

Az amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse. A bikák akár 1000 kg testsúlyúak is lehetnek. Társas állat, egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya  elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát készítettek az indiánok, vérét és epéjét testfestésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.

A faj az európaiak megjelenésével, a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni. 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság s szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk 50 ezer állatra tehető, s ezzel - úgy tűnik - biztosított a faj fennmaradása.           

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés