Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rangos elismerést kapott a nyíregyházi művésznő

| 2020. 12. 05. | 17:02:00
A díjat Gobbi Hilda alapította.
Rangos elismerést kapott a nyíregyházi művésznő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
  • Horváth Margit, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház,
  • Szabó Éva, a Centrál Színház,
  • Kuna Károly, a székesfehérvári Vörösmarty Színház és
  • Spilák Lajos, a Stúdió K színművésze

kapja idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat.

Az Aase-díjat, amelyet minden évben két színésznőnek és két színésznek ítél oda a neves művészekből álló kuratórium, Gobbi Hilda alapította végrendeletében az "emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára – olvasható a Magyar Színházi Társaság MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

– Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot

– idézik Gobbi Hildát a közleményben.

Mint írják, a díjakat évek óta hagyományosan a Bajor Gizi Színészmúzeumban adták át, ahol minden a magyar színjátszás nagy alakjaira és elsősorban Gobbi Hildára emlékeztet. Gobbi Hildára, akinek a kezdeményezésére megalakult az intézmény, aki szinte teljesen egyedül intézte el a múzeum létrejöttét, és hozatta rendbe Bajor Gizi villáját, hogy méltó helyen és módon emlékezhessünk az egyébként oly múlandó műfaj nagyságaira.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés