Jégről mentettek a tűzoltók Nyíregyházán

Szabolcsihír

2021.01.20. 11:19

Jégről mentettek a tűzoltók Nyíregyházán
Fotók: Rutkai-Dér Vivien tű. főhadnagy, szóvivő

Gyakorlat volt, sose legyen rá szükség élesben!

Hirdetés

Hirdetés

Jégről mentési gyakorlatokon vettek részt az elmúlt napokban a nyíregyházi Bujtosi tónál a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálati csoportjai, a szabolcsi megyeszékhely önkéntes tűzoltói, valamint Ibrány és Újfehértó önkormányzati egységei és a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai is részt vettek.

Toldi András tűzoltó alezredes, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, valamint Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, parancsnok-helyettes a gyakorlatok előtt elméleti oktatás keretében elevenítette fel a jégről mentés és a jégen tartózkodás szabályait a résztvevőkkel. Ezután a parancsnok-helyettes vállalta a jégbe szakadt, bajba jutott szerepét. A tűzoltók többek között dugólétrákat, valamint egyéb speciális felfújható eszközöket, hordágyakat, köteleket használtak a szimuláció során. (A keddi gyakorlaton készült fotók elérhetőek a cikk végén található Galériában.)

A jégbeszakadás nem gyakori baleset, ám bármikor történhet ilyen, ezért is fontos, hogy a hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységek is (amikor adottak a körülmények), gyakorolják a jégről mentést.

Ne menjen a jégre egyedül!

A fagyos időjárás megtette hatását, befagytak a környékbeli szabad vizek, tavak is. Ám a következő napokban felmelegedés, így olvadás várható – érdemes tisztában lenni a jégen tartózkodás ’szabályaival’.

A befagyott vízfelületen tartózkodásra 8 centiméter vastagság feletti jég már kellő biztonságot tud adni, ám teljes biztonságot 12 cm feletti jég ad.

Azonban figyelembe kell venni, hogy a jégen csúszkálásnak, akár baleset is lehet a vége. Íme pár jó tanács:

  • Lehetőség szerint ne egyedül tartózkodjunk a jégen, így egymásra is könnyebb figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es segélyhívó számon.
  • Ha gyanús ropogást, recsegést hall lábai alatt, azonnal feküdjön le a jégre, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.
  • Amennyiben a jég beszakad, kerülje a felesleges mozdulatokat – azok fokozzák a kihűlés veszélyét. Arra kell törekedni, hogy semmi esetre se kerüljön a jég alá! Próbáljon meg felfeküdni a jégre és kússzon a part felé.
  • Ha más kerül bajba, kérjen segítséget a 112-es számon, és ha a körülmények adottak, megkezdhető a segítségnyújtás. A legfontosabb, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jéggel, hason csúszva haladjunk a bajbajutotthoz. Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét, az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel, például hosszú ággal, bottal, erős sállal, kabáttal, nadrágszíjjal. Az odanyújtott segédeszközzel húzzuk ki a fagyos vízbe esett embert a jégre, majd a partra.

Felelőtlenül ne kezdjünk mások mentésébe, mert az tetézheti a bajt, hiszen amellett, hogy a saját életünket is kockáztatjuk, további pontokon is beszakadhat a jég. A tűzoltóknak, szakembereknek sem veszélytelen művelet ez: búvárruhában, védőfelszerelésben, mentőkötelek és dugólétrák, valamint gumicsónakok, egyéb speciális felfújható eszközök, hordágyak segítségével érkeznek a bajba jutottak mentésére. 

Ne feledjük, a tavak üzemeltetői, tulajdonosai döntik el, hogy lehet-e a befagyott vízfelületen tartózkodni vagy sem. A korcsolyázásra kijelölt területet is az üzemeltető jelöli ki, tehát figyelni kell a partoknál kihelyezett tájékoztató táblákat, plakátokat.

Galéria

Nyíregyházakatasztrófavédelem

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3