Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vágják a nádast Nyíregyházán, a Bujtoson

| 2021. 01. 27. | 10:51:00
Évről évre meg kell ifjítani.
Vágják a nádast Nyíregyházán, a Bujtoson
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A NYÍRVV Nonprofit Kft megbízásából a Közmű Generál Kft. elkezdte a Bujtosi Városliget területén a nádvágást január 26-án.

A nád a télre való felkészüléskor a tápanyagokat a felső részekből a gyöktörzsbe irányítja, s így vészeli át a hideg évszakot. A nádvágás szezonja éppen ezért általában tél végén van, manapság jellemzően nagyteljesítményű gépekkel vagy kézi erővel működtetett vágógéppel történik az aratás. A nádvágást mindig jelentősen befolyásolja az időjárás.

A nádas minőségének javulása kizárólag a folyamatos vágással érhető el. A nádasok kezelés nélkül hamar elöregszenek, felhalmozódik bennük az elhalt avas nád és nádtörmelék, felszaporodnak a kórokozók és kártevők is.

Ezért fontos, hogy a nádasok fenntartását, kezelését, hasznosítását úgy kell folytatni, hogy az egyidejűleg biztosítsa a környezet-, természet-, valamint vízminőség-védelmi követelményeket. A régi avas nádasok eltávolítása révén pedig biztosítjuk, hogy fiatal nádas jöjjön létre, ami

a madarak számára is fontos a fészekrakás szempontjából.

A Bujtoson is fokozottan szem előtt tartják az madarak védelmét, ezért hagyják meg szándékosan a tó közepén elhelyezkedő zsombékokat, ezzel is biztosítva számukra a megfelelő búvóhelyet, majd később a fészkelőhelyet. A nádvágás munkálatai ezen a héten tovább folytatódnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés