Már a Modernával is oltanak Nyíregyházán

portfolio.hu

2021.02.26. 15:34

Már a Modernával is oltanak Nyíregyházán
Debreceni Istvánné lakót a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája első adagjával készülnek beoltani a nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthonban (Fotó: mti)

Ez is egy mRNS-vakcina.

Hirdetés

Hirdetés

A Pfizer/BioNTech vakcina volt az első engedélyezett koronavírus vakcina az Egyesült Államokban és az Európai Unióban, de néhány héttel később egy másik amerikai biotechnológiai cég, a Moderna vakcinája is zöld utat kapott, ami azt jelenti, hogy a Moderna vakcinája is biztonságos vakcina és hatásos a koronavírus ellen, az oltást követően kiépül a koronavírus védettség a klinikai vizsgálatok alapján. Az európai engedéllyel együtt a Moderna vakcina bekerült az engedélyezett koronavírus vakcinák közé, bár jóval kisebb mennyiség érkezett az oltóanyagból, mint a Pfizer/BioNTech vakcinából.

A Moderna a Pfizer/BioNTech vakcinához hasonlóan egy mRNS-vakcina, amit lipid nanorészecskékkel juttatja be a szervezetbe az oltás. A bevitelt követően a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtjeinkkel, így alakítva ki az immunitást. Amíg hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, amely a tüskefehérje képzésére utasítja a sejteket. A sejtek tüskefehérje előállítása immunválaszt vált ki a szervezetben

koronavírusModerna

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3