Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felszámolták az illegális hulladéklerakót Nyíregyházán

| 2021. 03. 03. | 14:55:00
Megtisztult a Sirályrét.
Felszámolták az illegális hulladéklerakót Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyháza önkormányzata sikeresen pályázott a Tisztítsuk meg az országot, az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében közzétett pályázati felhívásra. Ennek eredményeként 28,3 millió forintot nyert az önkormányzati tulajdonú Sirályrét hulladék-mentesítésének elvégzéséhez.

A hulladékok felszedésével és elszállításával, valamint kezelésével megbízott Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a természetvédelmi területen folytatott munkavégzés előírásainak megfelelően, határidőben és teljeskörűen elvégezte a terület hulladékmentesítését. A projekt során jellemzően építési, bontási hulladékot gyűjtöttek össze, és szállítottak a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központba. 

A Sirályrét országos jelentőségű védett természeti terület (ex lege védett láp) része, mely a Tokaji út – Sirály és Acél utcák által határolt területen helyezkedik el. 

A megtisztított lápterület védelmével, ökológiai környezetfejlesztésével integrált társadalmi, gazdasági fejlesztésével az egész terület revitalizációja megvalósulhat. A terület további hasznosítására az önkormányzat kész tervvel rendelkezik: az illegálisan elhelyezett hulladékoktól megtisztított területen erdősítést végeznek majd. Az erdősítés közvetlenül kapcsolódik a lápi ökoszisztémához, így annak védelmét, a lápi környezet természeti állapotának javulását, a komplex ökoszisztéma kiteljesedését, élőhely és biodiverzitásban gazdagodását eredményezi majd.

Erre épülhetnek majd következő projektek, a tervezett fejlesztések – melynek első lépése volt a hulladéklerakó felszámolása – így integrálják majd a környezet- és természetvédelmet, a kutatást, oktatást, környezeti nevelést, kikapcsolódást, rekreációt és a gazdasági tevékenységet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés