Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházát ajánlja a Financial Times a világnak

| 2021. 03. 25. | 17:59:00
A felemelkedő városok között a dobogón!
Nyíregyházát ajánlja a Financial Times a világnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Financial Times divíziója, az FDI Intelligence globális felmérésén a 2021/2022-es évadban Nyíregyháza felkerült a világ 5 legjobb befektetésösztönzési célpontjainak listájára a feltörekvő városok kategóriában.

A megmérettetésre a város 2020. novemberében nyújtotta be pályázatát.

A Financial Times tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó részlege évről évre elemzi és rangsorolja a befektetési szempontból legvonzóbb városokat különböző kategóriákban. Nyíregyháza első ízben került be a neves lap „Felemelkedő Városok” (Rising Cities) nevű kategóriájába, rögtön a 3. helyre.

A lap számos tényezőt vizsgál az egyes kategóriák összeállításakor, mint például helyi gazdaságfejlesztést, a befektetés-ösztönzést elősegítő intézkedéseket, az ezt segítő helyi szervezetek meglétét, vagy az elmúlt években végrehajtott gazdaságfejlesztést szolgáló fejlesztéseket. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere március 25-ei online sajtótájékoztatóján elmondta, nagyon örül a felmérés eredményének, ami megerősíti, hogy Nyíregyháza több szempontból is ideális helyszíne az új befektetéseknek.

A polgármester kiemelte: „a fő prioritás a kezdetektől a színvonalas, munkahelyteremtő beruházások vonzása és ösztönzése volt. Az erre való felkészülés folyamatos volt az elmúlt tíz évben. De az is egyik fő célunk volt, hogy

ha a nyíregyházi diákok végeznek a tanulmányaikkal és szeretnének visszajönni, akkor tudjunk olyan feltételeket biztosítani, hogy itt telepedjenek le, itt alapítsanak családot, mert a város jövője ezen múlik. Ehhez pedig nagyon fontos, hogy legyenek a színvonalas munkahelyek, ahol elhelyezkedhetnek.

Számbavettük, hogy mi szükséges ehhez és három fő dolgot azonosítottunk. Meg kellett teremteni az ösztönzési, szabályozási rendszert és a pénzügyi hátteret. Kellett egy szervezet, amely mindezt menedzseli és persze befektetési terület is szükséges volt. S mindhárom területen nagyot léptünk előre. Ehhez egy jó stratégia és a konkrét lépések, valamint infrastrukturális beruházások tucatjai kellettek. Ezért született meg a város befektetésösztönzési stratégiája és akcióterve. Beruházásösztönzési rendeletet alkottunk, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzat pénzbeli támogatást biztosítson a munkahelyteremtő beruházások megvalósításához. Az elmúlt évi költségvetésben 300 millió Ft-ot biztosítottunk erre. Az Ipari Park Kft. és az EDC Debrecen között megvalósult egy éves együttműködés, ami egy komoly tanulási folyamat volt. Elmondható, hogy ma már minden szempontból megfelelő szinten és felkészültséggel tudjuk fogadni a befektetőket.”

Nyíregyházán folyamatban van a déli ipari park bővítése, az első ütemben 56 hektárral, amely által új ipari terület jön létre. Az önkormányzat, az MFB-vel partnerségben létrehozta a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alapot és a Nyíregyházi Városi Alapot 5 és fél, valamint 5 milliárd forintos tartós, felülről nyitott pénzügyi keretekkel, szintén a beruházások megvalósításának elősegítéséhez.

A Városfejlesztési Alap – melynek az előkészítése zajlik - pénzügyi eszközként hosszabb távon tervezhető finanszírozást biztosíthat a hagyományos, uniós források felhasználásához. Ennek az egymásra épülő konstrukciónak a célja: a foglalkoztatást segítő vállalatok letelepedésének, fejlesztéseinek támogatása, prosperálásának elősegítése. Az utóbbi években a gazdaságfejlesztés, és a befektetésösztönzés érdekében számos, egymásra épülő, stratégiai lépést tett a város.

Ennek egyik része volt a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, hiszen a megközelíthetőség alapvető szempont a befektetni szándékozók döntésénél. Az elkerülő út tovább építése mellett számos, meghatározó jelentőségű út megújult, több új körfogalom, modern csomópontot épült.

A városban megvan a megfelelő humánerőforrás, és biztosított a színvonalas szakképzés. A polgármester elmondta: közvetve minden infrastrukturális, turisztikai, kulturális, sportcélú, vagy pl. egészségügyi fejlesztés, a zöldfelület fejlesztések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a jelentős nagyfoglalkoztatók „otthon érezzék magukat” a városban, amit az is alátámaszt, hogy folyamatosan fejlesztenek. Ennek is köszönhető, hogy az iparűzési adó az elmúlt években jelentősen nőtt. A fejlesztések jelentős része azt szolgálja, hogy a városlakók, az ide érkező turisták, és a városban gondolkodó befektetők is jól érezzék magukat.

Nyíregyháza egy élhető, szerethető város, amit szintén felmérések igazolnak vissza. A Jobb Veled a Világ Alapítvány, és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Kutatócsoportja 2020. április 1. és 2021. március 15. között online felmérést végeztek. Az ennek nyomán megrajzolt 2020-21-es „Boldogságtérkép” szerint Nyíregyháza az ország 2. legboldogabb városa a megyeszékhelyek közül. Egy másik, tíz éven át tartó tudományos kutatássorozat, az életminőség vizsgálata alapján a nyíregyháziak életminőség-indexe közel kétszeresére nőtt az előző évtized végére.

A Financial Times elismerésére egyfajta első lépésként tekintünk, amely hozzájárulhat a város hosszabb távú céljainak eléréséhez, de a legjobb visszaigazolás az új befektetők érkezése, hiszen jelenleg is folynak a tárgyalások több, befektetési lehetőségek iránt érdeklődő céggel - zárta gondolatait Kovács Ferenc.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés