Több mint 32 ezer oltást adtak már be Nyíregyházán

Szabolcsihír

2021.03.02. 18:39

Több mint 32 ezer oltást adtak már be Nyíregyházán
Fotó: Facebook

Újabb szállítmány érkezett, a Jósa András Kórházba a Pfizer-BioNTech Comirnaty-vakcinája.

Hirdetés

Hirdetés

Tavaly december 27-én, az országban elsők között kezdődött meg a védőoltások beadása a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, ahol eddig több mint 32 000 oltást adtak be 19 500 embernek, akik közül csaknem tizenháromezren már a második oltásukat is megkapták - derült ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház oldalán március 2-án közzétett beszámolóból.

Jelenleg Nyíregyházán 10, Nagykállóban 2, Nyírbátorban 2, Mátészalkán 3, Fehérgyarmaton 3 és Vásárosnaményban is 2, összesen 22 oltóhely szakszemélyzete napi szinten végzi a koordinált oltásokat, de ha megfelelő számú oltóanyag áll rendelkezésre, a tervezett tömegoltásokat 55 oltóhelyen fogják beadni.

A kórházi oltópontok a Pfizer-BionTech cég által gyártott Comirnaty, valamint Moderna vakcinákkal, illetve az utóbbi időben a Szputnyik V vakcinával oltanak, mert ezek az oltóanyagok speciális tárolási körülményeket igényelnek, melyek csak itt biztosíthatók.

Az eddigi tapasztalataink szerint valamennyi oltóanyag biztonságos, komolyabb heveny oltási szövődménnyel még nem találkoztunk - írják az intézmény Facbook-oldalán.

A mobil oltócsapatok a szociális intézményekben oltanak. Volt olyan oltási nap, amikor a megyében egyszerre 17 csoport járta az intézményeket. Ha kellett, szobáról-szobára járva oltották a bentlakó idős embereket, akik a leginkább veszélyeztetettek a koronavírus-fertőzés szempontjából.

A múlt héten, február utolsó napjaiban már a negyedik olyan oltási kampány is sikeresen lezajlott, melynek során háziorvosok küldenek be az oltási tervben meghatározott kockázati csoportokból pácienseket.

Hatalmas szervezőmunka

Kevés szó esik arról a hatalmas szervezőmunkáról, ami az oltópontok zavartalan működéséhez, és a kampányoltások gördülékeny lebonyolításához kell.

Ebben a szervezőmunkában az oltóanyagok szállítását, raktározását, készletnyilvántartását végző munkatársainkon túl, az oltások előjegyzését szervező kórházi dolgozók, az oltóhely-koordinátorok és a Megyei Védelmi Bizottság munkatársai, a háziorvosok és a betegszállítók működnek együtt, egyre nagyobb összhangban.

Az oltások helyszínén igyekszünk nyugodt körülményeket teremteni az oltás előtt, és az oltás után is. A várakozótérben nővéreink segítik a pácienseket, illetve figyelik állapotukat - jegyezték meg.

"Büszkék vagyunk arra, hogy az oltás segítségével - mely a járványhelyzetben elérhető egyetlen hatékony védekező eszköz - a háziorvosokkal karöltve a lakosság átfogó védettségéhez, és reményeink szerint, a koronavírus mihamarabbi legyőzéséhez járulhatunk hozzá" - tették hozzá, amihez kérik a lakosság támogatását,

"hiszen együtt tudjuk csak zavartalanul lebonyolítani az oltásokat. Kérjük, hogy az oltásra várók időpontra érkezzenek, elkerülve a fölösleges sorban állást és tumultust" - írták.

Március 2-án újabb 780 ampulla (4680 adag) Pfizer-BioNTech Comirnaty-vakcina érkezett a Jósa András Oktatókórház oltópontjaira
(Fotó: Balázs Attila)
 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3