Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új autóbusz-telephely épül Nyíregyházán

| 2021. 03. 18. | 19:01:00
Két laktanya területének rehabilitációja is elkezdődhet.
Új autóbusz-telephely épül Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tovább folytatódik a barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyházán. Kovács Ferenc polgármester március 17-én egy helyszíni szemlén jelentette be, hogy a Tiszavasvári út déli részén elhelyezkedő volt Vay Ádám laktanya megújulását követően, egy 575,5 millió forintos pályázati többletforrásnak köszönhetően idén elkezdődhet az északi oldal, az egykori Báthory laktanya területének rehabilitációja is.

A Technológiai Transzferközpont szomszédságában pedig új autóbusz-telephelyet alakítanak ki, tehermentesítve ezzel a belvárost.

Nyíregyháza polgármestere azt is elmondta, a Kertvárosban még ebben az évben megkezdődhet a Tagló utca aszfaltozása, és a Szélsőbokori út teljeskörű felújítása. Kovács Ferenc kiemelte: „ha visszaemlékszünk arra, hogy az elmúlt évtizedekben milyen állapotok voltak az egykori két laktanya területén, ahhoz képest ezzel a kétütemű barnamezős beruházással nagyot léptünk előre.

A CNG töltőállomások mellé egy autóbusz-telephely kiviteli tervei is elkészültek, erre is 100 százalékos támogatást nyert a város még annak a programnak a keretében, amelyben megvásárolták a 41 gázüzemű autóbuszt.

3 milliárd forint a Kertvárosba

Hamarosan egy modern, minden szempontból 21. századi telephelyet létesítünk itt, ami azt is jelenti, hogy a jövőbeni elektromos autóbuszok töltőállomásának földalatti infrastruktúráját is megépítjük - tette hozzá Kovács Ferenc. A barnemezős beruházás 2. üteme és az autóbusz-telephely építése együtt több mint hárommilliárd forintos fejlesztés lesz a Kertvárosban.

Jelentős úthálózat-fejlesztés is megvalósult ebben a városrészben az elmúlt években, amely folytatódik a Tagló utca aszfaltozásával és a Szélsőbokori út teljes felújításával. Mindkettőt szeretnék még ebben az évben megépíteni.

A „Barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyháza Tiszavasvári úti laktanyák tekintetében” című pályázatnak köszönhetően valósult meg 2019-ben a Tiszavasvári út déli részén elhelyezkedő volt Vay Ádám laktanya rehabilitációja. A pályázat keretében a volt parancsnoki épületből Technológiai Transzferközpont épült, a területen modern military játszópark, valamint KRESZ park létesült, a közelben akadálymentesített mosdóval. A fejlesztés során közel egy kilométernyi út, kisebb kiterjedésben kerékpárút és járda, valamint parkolók is épültek. A zöldfelületi fejlesztés része volt utcabútorok, játékok, bográcsozó helyek, piknikezésre alkalmas terek, sétányok is kialakítása is. 

A második ütemben a Tiszavasvári út északi oldalán a beruházással érintett terület több mint 140 ezer négyzetméter. A fejlesztés során 8 régi épületet, burkolatot és kerítéseket bontanak el. Ezt követően út és P+R parkolók épülnek, térfigyelő kamerarendszert létesítenek, utcabútorokat, játékokat, sporteszközöket helyeznek ki, futó- és sportpályákat építenek. A növénytelepítés során többszáz fát és többezer cserjét ültetnek el, jelentős területet füvesítenek. Kiépül a csapadékvíz elvezetés, a villamosenergia ellátás és a közvilágítás, a szennyvíz és ivóvízhálózat, de automata öntözőrendszert is telepítenek.

Jelenleg a terv felülvizsgálata zajlik, ezután kezdődhet a közbeszerzési eljárás. A kivitelezés 2021-ben kezdődik, és 2022-ben fejeződik be.

Új autóbusz-telephely

2018-ban Nyíregyháza közösségi közlekedésének fejlesztése érdekében 41 új CNG, gázüzemű autóbuszt szerzett be a város. A kormány támogatásának köszönhetően a projekt eredeti 5 milliárd forintos támogatási összege 7 milliárdra emelkedett, 100 százalékos mértékben támogatva ezzel egy új autóbusz-telephely kialakítását és annak járulékos költségeit, köztük a CNG kút kialakítását is. Így a projekt műszaki tartalma telephelyépítéssel, CNG kút létesítéssel, forgalomirányító és utastájékoztató rendszerrel bővült. A 41 CNG busz 2018 februárjától járja Nyíregyháza útjait. A telephely XXI. századi követelményeknek megfelelő, a kor igényeit maradéktalanul kielégítő és a távlati fejlesztéseket is ütemezetten kiszolgálni képes létesítmény lesz. A CNG kút közvetlen közelében, a volt Vay Ádám laktanya területén lesz. Idén márciusban elindult a közbeszterzés a kivitelező kiválasztására. A kivitelezés várhatóan 2022-ben fejeződik be.

Utcák épülnek

Nyíregyháza önkormányzata tavaly novemberben útfejlesztésre 5 milliárd forintos kormányzati támogatásban részesült. A projekt része – több más utca mellett – a kertvárosi Tagló utca építése is, amelyhez már rendelkezésre állnak az engedélyes és kiviteli tervek. A kivitelezés még ebben az évben megkezdődik. A Szélsőbokori út fejlesztése pályázati támogatásból valósul meg, a projekt célja a Szélsőbokori út felújítása, a Tiszavasvári úton megvalósult körforgalmú csomóponttól a jelenlegi 6 méter szélességű burkolat kiszélesítésével, a hiányzó járdaszakaszok kiépítésével, a meglévő járdaszakaszok akadálymentesítésével és a csapadékvíz-elvezetés kiépítésével. Még idén megkezdődik a beruházás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés