Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Volt tanárát gyászolja a nyíregyházi Széchenyi István Technikum és Kollégium

| 2021. 03. 31. | 19:02:00
Élete 75. évében érte a halál.
Volt tanárát gyászolja a nyíregyházi Széchenyi István Technikum és Kollégium
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Volt tanárát gyászolja a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium. Életének 75. évében elhunyt Dr. Bacskai Istvánné Böszörményi Éva.

1946. május 4-én született Debrecenben. Ott érettségizett, és a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte kémia-fizika szakos középiskolai tanári diplomáját. Az egyetem elvégzése után - 1969-ben - szülővárosát elhagyva a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában - az egykori Báthory utcai épületben - kezdett tanítani.

A tantestület és a diákok nevében Pomichalné Piros Gyöngyvér igazgatóhelyettes búcsúzott Bacskai Istvánnétól, akinek a Széchenyi volt első és egyetlen munkahelye.

"A kezdetektől fogva nagyon szerette a munkáját és a tanítványait, akiknek a többségével rendkívül jó kapcsolatot ápolt élete végéig. Hihetetlen memóriával rendelkezett, aminek köszönhetően évtizedek múlva is név szerint emlékezett mindenkire. Nehéz volt úgy végigmennie a város utcáin, hogy ne kellett volna megállnia lépten-nyomom egy-egy régi tanítványával beszélgetni. Osztályfőnökként végigkísérte egész életútjukat, amihez az is hozzájárult, hogy az ötévenkénti osztálytalálkozókat szinte minden osztálya rendszeresen megtartotta. Nagyon jó hangulatú, szeretettel teli találkozások voltak ezek az alkalmak.

Mindkét tantárgyát szívesen tanította, de főként kémiából ért el tanítványaival jelentős sikereket az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken és az Irinyi János Országos Kémia Versenyeken.

1985-ben új feladatot kapott: előbb a lánykollégium, majd az újonnan megépülő Városmajor utcai kollégium vezetésével bízta meg az intézmény akkori igazgatója. Ezt a feladatot nyugdíjba vonulásáig, 2009-ig látta el. Ezen a területen is ugyanolyan sikeres volt, mint a tanításban.

Mindent megtett a gyerekekért, hogy személyiségüket formálja, maradandó, életre szóló élményekhez juttassa őket. Kirándulásokat, táborokat, színház- és múzeumlátogatásokat szervezett számukra, és maga is örömmel és önfeledten vett részt a programokban.

A kollégiumi élet és a szellemiség formálása mellett az iskola életében is folyamatosan jelen volt - akár a kollégákkal, akár a tanulókkal kapcsolatos tevékenységek kapcsán. 

40 éves pedagógusi pályafutása során több elismerésben is részesült: az elsők között kapta meg 1986-ban az intézmény legmagasabb erkölcsi kitüntetését, a Széchenyi István Emlékemlékérem Kitüntetést.

Nyíregyháza képviselő-testületének "Oktató-Nevelő Munkáért" járó elismerését két alkalommal is átvehette, 1993-ban és 2009-ben."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés