Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Börtönből fenyegetőzött a szélhámos – Nyíregyházán ítélhetik el

| 2021. 04. 14. | 10:36:00
Sokan bedőltek, és fizettek neki.
Börtönből fenyegetőzött a szélhámos – Nyíregyházán ítélhetik el
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség azzal a férfival szemben, aki a börtönből telefonon fenyegette meg a sértetteket azzal, hogy végrehajtás folyik ellenük, és ha nem fizetnek, azonnal lefoglalják az ingóságaikat – közölte a Szabolcsihírrel Martossy György megyei. főügyész.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a jelenleg is rablás miatt fegyházbüntetésre ítélt vádlott 2017-2018. években egy budapesti börtönben töltötte a büntetését. Ismeretlen módon megszerzett több mobiltelefont is, melyek segítségével különböző személyeket hívott fel telefonon.

Magát bírósági végrehajtónak adta ki, és álnéven mutatkozott be, majd megfenyegette a sértetteket azzal, hogy rendőrségi támogatással ingófoglalás lesz a lakásukban abban az esetben, ha egy órán belül átutalással nem fizetik ki a tartozásukat.

A vádlott a sértetteket a rabtársaitól kapott adatok alapján, illetve véletlenszerűen választotta ki. A sértetteknek a valóságban nem volt olyan tartozásuk, amit a vádlott állított.

Többször közölte a vádlott a sértettekkel azt is, hogy a végrehajtók nemcsak rendőri segítséget vesznek igénybe, hanem lakatost is visznek magukkal, aki akkor is kinyitja a sértett lakását, ha nem tartózkodnak otthon.

Azt is kilátásba helyezte több esetben, hogy a rendőrök elő fogják állítani a sértettet. Előfordult, hogy a sértettek kételkedtek abban, hogy a vádlott valóban bírósági végrehajtó, mire megfenyegette őket, hogy becsületsértés miatt feljelentést fog tenni ellenük.

A vádlott fenyegetései komoly félelmet keltettek a sértettekben, akik közül 19-en összesen közel 2 millió forintot utaltak át a vádlott által megjelölt bankszámlákra. 30 sértettet viszont nem sikerült a vádlottnak átvernie, ők ugyanis a telefonbeszélgetést megszakították, pénzt pedig nem fizettek senkinek.

Az átutalásokat a vádlott nem a saját bankszámlájára kérte, hanem ismerőseit vonta be, akik a bankszámláik számát közölték a vádlottal, illetve az arra érkező összegeket felvették és átadták neki. A vádlott társai ezen magatartásukkal az ügyészség szerint pénzmosást követtek el, amiért velük szemben is vádemelés történt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés