Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt Bánszki István, nyíregyházi gimnáziumigazgató

| 2021. 04. 13. | 16:58:00
Az evangélikus oktatást szervezte újjá a városban.
Elhunyt Bánszki István, nyíregyházi gimnáziumigazgató
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életének 92. évében elhunyt Bánszki István nyíregyházi pedagógus, főiskolai tanár, nyugalmazott gimnáziumigazgató.

Nyíregyházán született 1929. december 3-án, édesapja Bánszki István városi tisztviselő volt. Édesanyja Palotay Jolán, aki a család és a háztartás gondjait vállalta magára.

Nagyobbik fiát édesanyja lelkésznek szánta, ő viszont tanárai biztatására a padagóguspályát választotta. Érdekesség, hogy a néhai evangélikus Kossuth gimnáziumban az övék volt az utolsó érettségiző osztály. Utóbb, mikor a rendszerváltás után az egyház visszakapta korábbi iskoláját, a volt tanítvány szervezte újjá az evangélikus oktatást a városban. Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatjaként vonult nygdíjba.

E két időpont - az érettségi és a nyugdíjba vonulása - között tartalmas, értékes életpályát futott be. Felsőfokú tanulmányait Budapesten végezte, az ELTE magyar-francia szakán szerzett diplomát. Hazajött szülővárosába, majd feleségül vette Szabó Judit. Házasságukból két gyermek született. Tanított a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, kutatta Bessenyei György életét, eredményeit rendszeresen publikálta. Szervezője volt a Kossuth-diák világtalálkozónak, amelyre ezren jöttek el a földkerekség minden részéből. Újjászervezte a Szabolcs vármegye által létrehozott Bessenyei Kört, Hosszú ideig elnöke volt az 1987-ben megalapított Bessenyei Társaságnak.

Munkássága elismeréseként megkapta a pedagógusoknak adható legmagasabb kitüntetést, az Apáczai Csere János-díjat. Nyugalomba vonulása alkalmából a Magyarországi Evangélikus Egyház által alapított és 1999-ben, a Reformáció emlékünnepén először átadott Péterfy Sándor (a magyar tanítók atyja) emlékérmet vehette át.

Családja, kollégái, tanítványai gyászolják a nagyszerű tanárt, pedagógust, Bánszki Istvánt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés