Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jótékonyság jegyében rendezik az idei Cantemus Fesztivált Nyíregyházán

| 2021. 05. 27. | 20:15:00
A kórházi dolgozók áldozatos munkáját ismerik el.
A jótékonyság jegyében rendezik az idei Cantemus Fesztivált Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két hangversenyen és szakmai előadásokon vehet részt a közönség a 13. Cantemus Fesztivál és Mesterkurzuson, melyet június 20. és július 10. között rendeznek meg. A rendhagyó módon részben az online térbe költöző eseménysorozatot a kórházi jótékonyság jegyében rendezik meg Nyíregyházán.
A Cantemus új lendülettel és régi hittel szeretné ott folytatni, ahol a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt abbahagyni - utalt az elmúlt egy év vírushelyzetére Szabó Dénes, a kórus igazgató-karnagya a fesztivált beharangozó, csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus emlékeztetett, a betegség miatt ő maga három hetet töltött a megyei kórházban, ekkor fogalmazódott meg benne az az ötlet, hogy valahogyan meg kellene köszönni a koronavírusos betegeket ápoló egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Ezért találták ki a jótékonysági koncertsorozatot, amelyen az interneten lehet figyelemmel kísérni a nemzetközi kórusok koncertjét, egy emlékhangversenyt és a hagyományos szakmai mesterkurzust - ismertette a részleteket Szabó Dénes.

Szabó Soma karnagy, a Cantemus művészeti vezetője elmondta, a június 20-ai nemzetközi koncerten Fülöp-szigeteki, tajvani, orosz, észt és svéd kórusok adnak ízelítőt kórusrepertoárjukból. A zenés összeállítás a fesztivál ideje alatt online formában bármikor megtekinthető lesz.

A másik koncert - június 28-án - immár jelenléti előadás lesz, inkább a nyíregyháziaknak fog szólni.

Az este hét órakor kezdődő Adorján Gusztáv-emlékhangversenyen - mellyel a Szabolcs-Suatmár-Bereg Megyei Kórházak és Jósa András Egyetemi Oktatókórház koronavírus-fertőzésben tavaly ősszel elhunyt főiazgatójának emléke előtt tisztelegnek - a Cantemus Vegyeskar, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Gyermekkar lép fel a digitális koncertteremmé alakított Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében.

Ezt az előadást is elérhetővé teszik az interneten, a jegyek megvásárlásával pedig a megyei kórház koronavírus-osztályának működését támogathatják a résztvevők - jegyezte meg Szabó Soma.
A programsorozat valamennyi eseményét és a mesterkurzust a www.cantemusfestival.org.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők. Utóbbiról szólva Szabó Soma megjegyezte, az ingyenes programrész keretében például énekórákat tartanak az általános iskolásoknak, meg lehet nézni a Pro Musica Leánykar próbáját, valamint szakmai beszélgetéseket is rendeznek a kortárs magyar zeneszerzőkkel.
Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi
Oktatókórház főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a koncert bevételéből a betegellátást segítő eszközöket és műszereket szeretne vásárolni a gyógyintézmény.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés