Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Víruspropaganda”: Nyíregyházán folytatódik a rémhírterjesztő ügye

| 2021. 06. 21. | 14:26:00
Felfüggesztett börtönbüntetésre számíthat.
„Víruspropaganda”: Nyíregyházán folytatódik a rémhírterjesztő ügye
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés bűntettével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a férfit, aki 2020. november 25-én az interneten olyan írást tett közzé, melynek tartalma alkalmas volt arra, hogy a koronavírus elleni védekezés eredményességét akadályozza. A vádirat lényege szerint a férfi „A választás szabadsága” címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, ami felkerült a vádlottról elnevezett egyéb közösségi média oldalára is.

A cikkben a férfi értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot, a kormányzat intézkedéseit víruspropagandának titulálta, illetve az egész védekezést mesterségesen szított hisztériának nevezte.

A szájmaszkokról azt állította, azok az egészségre ártalmasak, védelmi eszköz szerepüket nem töltik be. A kormány 2020. november 4-én vezette be a koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzetet Magyarországon. Az ügyészség közleménye szerint a vádlott szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, a védekezés irányítóival szemben bizalmatlanságot keltsenek, ugyanis az ő tevékenységüket vírusbizniszben való részvételnek minősítette. A vádlott célját elérte, ugyanis az internetes oldalán nagyszámban szóltak hozzá írásához az azt olvasók, a közösségi médiás oldalára is több száz komment érkezett, ugyanígy több százan meg is osztották azt.

A rémhírterjesztés miatt a férfival szemben szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vádlottat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés