Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az új 8B lehet a kedvenc buszjárat Nyíregyházán

| 2021. 08. 27. | 16:40:00
A finomhangolásokkal az utasok és munkáltatók igényeinek igyekeztek megfelelni.
Az új 8B lehet a kedvenc buszjárat Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tavaly augusztus 20-ától van érvényben Nyíregyháza belterületén a Mobilissimus által tervezett új buszhálózat és a hozzá kapcsolódó menetrend, mellyel jelentősen bővültek a városrészek közötti kapcsolatok, kevesebb átszállásra van szükség, és ütemes közlekedés valósult meg - áll a városházi közleményben.

Az elmúlt hónapokban valamennyi helyi autóbuszba beépítették a fedélzeti egységeket, az ún. OBU-kat, amelyek adatai révén pontosabban közlekednek a buszok, s a tervezők számára lehetőség nyílt a menetrendek felülvizsgálatára.

Utasigényekre hangolva

Az augusztus 30-ától érvénybe lépő újabb finomhangolás elsődleges célja, hogy az elmúlt időszak utasigényeinek és a nagyfoglalkoztatók jelzéseinek figyelembevételével könnyebbé és egyszerűbbé tegye a városon belüli közlekedést.

Ezért most a kisebb hálózati változások mellett számos menetrendi módosítás lép életbe, tovább segítve a munkába és iskolába járás feltételeit. Cél, hogy az új buszhálózat iránti bizalom tovább erősödjön, és egyre többen válasszák a közösségi közlekedést Nyíregyházán. Ezen dolgozott hónapokon keresztül az önkormányzat, és a tervező Mobilissimus. A legtöbb vonalon kisebb menetrendi és menetidő korrekciókat végeztek, így mindenképpen érdemes tájékozódni utazás előtt az új indulási időpontokról.

Néhány új vagy módosuló autóbuszvonal is megjelenik a nyíregyházi helyi közlekedésben, segítve a városrészek közötti jobb kapcsolatokat és az eddig ki nem szolgált területek feltárását.

Új vonalak

  • Az új 8B a 8-as meghosszabbításaként körjáratként közlekedik, és Sóstógyógyfürdő után a Berenát utcát érintve a Kemecsei úton halad a Vasútállomás felé, új - ideiglenes - megálló épül a Berenát utcában a Fürdő utcánál.
  • A szintén új 27-es autóbusz a Szélsőbokori úttól a Kertvároson, a belvároson és Jósavároson át a Sóstói úti kórházig közlekedik hétköznap csúcsidőben, átszállásmentes kapcsolatot adva a városrészek között.
  • Az új 97-es Örökösföld és az Electrolux között közlekedik a Tünde utcán keresztül, gyorsabb eljutást biztosítva a lakótelep és az ipari park között.
  • A 9 és 9Y jelzésű vonalak váltják a 6, 6Y és 66-os vasútállomás és Huszártelep közötti szakaszát, így a Kollégium és a belvárosi iskolák között jobb kapcsolat jön létre.
  • A 6-os a mai 6A útvonalán közlekedik a jövőben.
  • Módosuló vonalak A 13-as néhány esetben Kistelekiszőlőn át közlekedik 13Y jelzéssel, segítve az Alma utcai iskola elérését a városrészből. A 17K helyett a 17Y közlekedik a Kórház és a Törzs utca érintésével, ezzel a lakótelep keleti oldala felől is lehetővé válik a közvetlen eljutás az egészségügyi intézménybe.
  • A 91-es a jövőben az új 97-es miatt a mai 91A vonalán közlekedik 91-es jelzéssel.

Változó követés és üzemidő

A 12-12A autóbuszok közös követése révén az Északi körúton sűrűbb lesz a közlekedés csúcsidőben. A 12-es tanszünetben napközben gyakrabban fog közlekedni.

A 24-es délután hosszabb üzemidőben jár, ezzel az Északi körúti iskolákból könnyebb lesz hazajutni. A 44-es délután fél óránként közlekedik az eddigi óránkénti követés helyett, így Orosra is könnyebb lesz eljutni a jósavárosi iskolák és Örökösföld felől.

Gyorsjáratok a munkába

Az Electrolux és a LEGO felé is közlekednek majd gyorsjáratok 90E és 93E jelzéssel, melyek az ipari parkok és a vasút- illetve autóbusz-állomás közötti megállókban nem állnak meg. A 90-es autóbusz egészen a Révész-Michelin Logisztikai Központig közlekedik, érintve a többi foglalkoztatót is az Ipari parkban.

A 94-es buszok hétvégén is közlekedni fognak. Az új 95L autóbuszok a 95-ös vonalát követően a Tiszavasvári úti LEGO-ig közlekednek bizonyos műszakváltások idejében.

A H31-es, H35-ös és H40-es vonalakon ütemes, a munkába-, és iskolába járást jobban segítő menetrend lép életbe. A H35-ös és a H40-es vonalakon javul a hétvégi közlekedés is. Az új H30-as révén a rozsréti iskolába is könnyebb lesz az eljutás Oláhrét, Butykasor és Újsor tanya felől reggel és délután is.

Nyíregyháza belterületét érintő módosítások részletes leírása 1, 1A – nincs változás. 2, 2A, 22 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások. 3, 3A, 30, 30A, H30 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások.

További változások

Lakossági észrevételek, illetve a bel- és külterületi hálózat és menetrend összehangolása miatt, egyes járatok esetében H30 jelzéssel közlekednek az autóbuszok Rozsrétre, majd tovább Oláhrét felé. Néhány járat érinti Rozsrét iskola megállót is. 4, 4Y – az esti időszakban kismértékben módosul a 4-es és 4Y menetrendje. 5, 5A, 55 – nincs változás. 6 – az útvonal rövidül, Örökösföld és az Autóbusz-állomás között közlekedik. A Vasútállomás és a Huszártelep között az új 9 és 9Y autóbuszok közlekednek, utóbbiak az Esély Centrum érintésével.

A 6Y és 66-os jelzésű autóbuszok nem közlekednek augusztus 30. után. A változásokat a 9 és 9Y vonalaknál érdemes még keresni. 7, 18, 44 – kisebb menetrendi változások lesznek, a 44-es autóbuszok üzemideje bővül, tanítási napokon a délutáni időszakban sűrűbben közlekednek. 8, 8A és az új 8B –

Kísérleti jelleggel a 8-as buszok egy része 8B jelzéssel, hétköznapi csúcsidőben a sóstógyógyfürdői végállomás után nem fordul vissza, hanem körjáratként a Berenát utcán át, a Kemecsei úton haladva éri el újból a Sóstói úti kórházat, és közlekedik tovább a belvároson át a Vasútállomásra.

A 8-as buszok közel változatlan menetrenddel közlekednek.

Új 9 és 9Y – a 6, 6Y Vasútállomás és Huszártelep közötti szakaszát az új 9 és 9Y buszok váltják fel a korábbiakkal megegyező útvonalon. A 9Y érinti az Esély Centrumot is, és közvetlen vasútállomási kapcsolatot biztosít a Szélsőbokori út felől.
3 10 – a 10-es buszok minden esetben elérik Örökösföldet. A 10A augusztus 30-tól nem közlekedik.
11 – az alacsony kihasználtság miatt tanszüneti munkanapokon délután a 11-es buszok nem közlekednek. 12, 12A – csúcsidőben a 12A buszok hétköznap a reggeli és délutáni időszakban is közlekedni fognak. A 12-es buszok tanszüneti munkanapokon napközben 30 helyett 20 percenként közlekednek.
13 és az új 13Y – az Alma utcai iskolában tanulók jobb kiszolgálása érdekében a 13-as buszok néhány indulása esetén reggel az Alma utcai iskola irányában, délután a Sóstói úti kórház felé Kistelekiszőlő érintésével közlekedik 13Y jelzéssel, így az Alma utcai iskolába közvetlenül el lehet jutni Kistelekiszőlőről is, délután pedig ellenirányban.
14, 14F – nincs változás.
17 és az új 17Y – a 17 és 17K vonalak a jövőben 17 és 17Y számjelzéssel közlekednek, utóbbiak a kórház és a Törzs utca érintésével.
A Család utca felől az 5, 5A és 55-ös buszok továbbra is biztosítják a kórház elérését. 20, 21 – nincs változás. 24 – a folyamatosan növekvő utasigény miatt változik az autóbuszok üzemideje.
Tanítási napokon délután több indulással, 13:00 és 17:00 között közlekedik, tanszünetben viszont a 3-as és 3A járatok érintik délután Kistelekiszőlőt a 24-es helyett. Új 27-es – az autóbuszvonal révén új kapcsolat jön létre hétköznap csúcsidőben Kertvárosból, a Szélsőbokori útról Jósavároson át a Sóstói úti kórházhoz, a 17-es és 14-es útvonalának érintésével. Kertvárosból ezentúl a 17, 17Y és 27-es buszok együttes követése biztosítja a belváros felé a korábbi követési időközt.
Tanítási napokon reggel 15 helyett 10 percenként indul busz Kertvárosból a belváros felé.

Munkáltatókkal egyeztetve

Nyíregyháza önkormányzata folyamatosan kapcsolatban van a város nagyfoglalkoztatóival. Célja, hogy egyre több munkavállaló válassza a helyi buszközlekedést. Ennek érdekében az alábbi változások lépnek életbe a nagyfoglalkoztatók igényeit segítve:
90, 90E, 91 – a 91A autóbusz augusztus 30-ától 91-es jelzéssel közlekedik az autóbusz-állomástól.
A 90-es autóbusz Electrolux érintésével a Révész-Michelin Logisztikai Központig, ahová eddig nem közlekedett helyi autóbusz. Egyes műszakokhoz 90E jelzéssel indul gyorsjárat az Autóbusz-állomás és Electrolux között, a Vasútállomás és az ipari park között megállás nélkül.
92, 93, 93E – a 92-es buszok a jövőben nem érintik az autóbusz-állomást, hanem Jósaváros felől a Búza téren át gyorsabb eljutást biztosítanak a LEGO felé. Az autóbusz-állomást továbbra is érinti a 93-as autóbusz és a 93A helyett gyorsjáratként közlekedő 93E autóbusz. 94, 95, 95L – néhány kisebb forgalmú műszakváltás idejében a LEGO-t a 95-ös buszok útvonalának meghosszabbításával a 95L jelzésű járatok fogják kiszolgálni a Michelin érintésével, a Rókabokori úton keresztül.
Hétvégi napokon a 94-es autóbusz is közlekedik a legnagyobb műszakváltásokhoz. 96 – nincs változás. 97 – Örökösföld és az Ipari Park között a 91-es helyett az új, 97-es busz teremt közvetlen kapcsolatot, a Tünde utcán keresztül, a járat az ipari park valamennyi megállóhelyét érinti. A belváros felőli kapcsolatot pedig az Electrolux felé a 90-es vonal továbbra is biztosítja Jósaváros felől.

Külterületeket érintő autóbuszok változásai

A legfőbb változás, hogy a H-s autóbuszok ütemesebben közlekednek, jobban igazodva a munkába járáshoz. Új H30, H31 – a H31-es autóbuszok egyes indulásai H30-as jelzéssel Rozsrét érintésével közlekednek. Több járat érinti Újsortanyát és Oláhrétet. H32 – menetidő-korrekció miatt kisebb menetrendi változások.

H35 – új ütemes menetrendi struktúra szerint közlekednek a járatok, hétvégi napokon eggyel több járatpár indul a vonalon. H40 – új, ütemes menetrendi struktúra szerint közlekednek a járatok, megújult betérési renddel, a körbeutazások számát minimalizálva. Információk, jegy-, és bérletvásárlás Kifejezetten nyíregyháziaknak készült portál, a nyiregyhaza.volanbusz.hu – ahol minden megtalálható egy helyen a nyíregyházi buszközlekedésről. A mobiltelefonról is könnyedén böngészhető, önálló honlap lehetővé teszi, hogy mindent egy helyen találjanak meg az utasok. A részletes menetrendek mellett vonalhálózati térképek könnyítik a helyi útvonaltervezést. Külön menüpont segíti a jegy- és bérletvásárlást, valamint utazási tanácsokkal is szolgál a társaság. Friss, közlekedési információkat tartalmazó oldalának a linkje is megtalálható itt, de az aktuális forgalmi híreket, változásokat is megjelenteti. Innen tölthetőek le a vonalankénti és megállóhelyekre is elkészített menetrendek, valamint az általános és városrészi, valamint nagyfoglalkoztatói térképek, de a külterületi vonalakra is önálló térkép készült.

Az új menetrend a menetrend.app alkalmazásból és a Google Maps útvonaltervezőjéből is elérhető.

2022-ben pedig cél, hogy új tarifatermékek megjelenjenek a nyíregyházi buszközlekedés palettáján, ezzel is vonzóbbá téve a hely autóbuszok használatát és növelve a fenntartható városi mobilitás iránti elkötelezettséget.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés