Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vörös macskamedve született a Nyíregyházi Állatparkban

| 2021. 08. 04. | 15:36:00
A kis hím átesett az első orvosi vizsgálaton.
Vörös macskamedve született a Nyíregyházi Állatparkban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Negyedik alkalommal született vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a Nyíregyházi Állatparkban, a héthetes kölyköt augusztus 4-én mutatták be  Sóstógyógyfürdőn. A parkban hét éve együtt élő tenyészpárnak – a nyolcéves nőstény Ting-tingnek és a szintén nyolcéves hím Szecsuánnak – eddig ikrei születtek, most azonban csak egyetlen hím utód jött a világra.

Az állatorvosok az első orvosi vizsgálat alkalmával megmérték testsúlyát, megvizsgálták egészségi állapotát, és féreghajtót adtak be neki.

A vörös pandaként is ismert állatok a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőr és tömött aljszőrzet alkotja, amely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak használják. A vörös macskamedve név az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, félig behúzható karmaik segítségével ugyanolyan jól másznak fára, illetve nyalogatják magukat tisztára, mint a macska. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is. Mellső végtagjukon hat ujjuk van, a hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat. A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak több mint felét töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés