Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

18 utca kapott aszfaltburkolatot Nyíregyházán

| 2021. 10. 27. | 16:50:00
Felkészül még húsz.
18 utca kapott aszfaltburkolatot Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A több mint 1 kilométer hosszú, most már aszfaltburkolatú Szamos utcán, a helyszíni bejárás után tartott sajtótájékoztatót október 27-én Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere. A napokban elkészült ugyanis 18 utca, köszönetően az országban is egyedülálló 5 milliárd forintos támogatásnak, amelyet a kormány nyújtott a városnak.

Eddig több mint egymilliárd

A városvezető emlékeztetett arra, hogy 2013 óta nem volt költségvetési hiánya Nyíregyázának, a tartalék egy részét pedig utcák tervezésére fordította az önkormányzat. Az így elkészült csomaggal már tudott a kormányhoz fordulni a város polgármestere, bizonyítva, Nyíregyházán nemcsak beszélnek az útépítésről, hanem tesznek is érte, a kivitelezési terveket saját költségvetésből készíttetik el. Az ígx kapott 5 milliárdos támogatásból több mint egymilliárdot fordítottak 18 utca - összesen 7 kilométernyi földút - leburkolására.

Partnerek a lakók

Kiemelte a lakóközösségek aktivitását - a tulajdonosok őnként átadták az út megvalósításához szükséges területet a tulajdonukból. A most leburkolt laklóutak négy méter szélesek, plusz mindkét oldalon 1,5 méter padkával rendelkeznek. Jelenleg mindenütt a műszaki átadás-átvétel folyik.

A városvezető elmondta azt is, hogy nagyon jók a visszajelzések a szeptember elején átadott, Tünde-Kállói úti körforgalomról. De már folyik a 15. körforgalmi csomópont előkészítése a Vasvári-Stadion-Hímes utca kereszteződésében.

Folytatás tavasszal

Két hét múlva aktuális 3 utca kivitelezésére kiírt pályázat bontása, ezek a Sátor (Felsőpázsit), Meggyfa és Gömb utca (Kistelekiszőlő). Ha a közbeszerzés eredményes, még idén megkötik a szerződést, tavasszal indulhat a munka.

Az önkormányzat még 2021-ben korábbi négy, már kész tervekkel rendelkező utca kivitelezésére indít közbeszerzési eljárást, ezek a Fenyő, Pető, Levendula és Tagló utca.

Három forgalmas főút felújítása is lehetővé vált: a Szent István, a Széchenyi és a Szarvas utcáé. A Széchenyi utca felújítását a Szarvas és a Vasgyár utca közötti szakaszon végzik el, a kivitelező kiválasztása még novemberben megtörténik. A felújítás jövő év első felében megvalósul. A Szent István utcának az András és az Inczédy sor közötti szakasza újul meg, míg a Szarvas utcát a Széchenyi utcától az Arany János utcai körforgalomig teszik rendbe. A közbeszerzési eljárás novemberben zárul, kiválasztják a kivitelezőt, és szintén 2022 első felében el is végzik a munkát.

Amint azt a Szabolcsihír megírta, további 20 nyíregyházi utca engedélyes kiviteli terveinek elkészítésére írt ki közbeszerzési eljárást és kötött szerződést ez év októberében a nyíregyházi önkormányzat. Az érintett utcák listája korábbi cikkünkben olvasható.

[Beillesztett cikk: Közel húsz nyíregyházi utca kaphat aszfaltot]

 Két forgalmas utca kiviteli tervének elkészítése is szerepel ebben a csomagban: a Tölgyes utca, valamint a Csongor utca Tölgyes és Vasút utca közötti szakasza. Ezeknek már korábban voltak kiviteli terveik, csak lejártak, frissíteni, aktualizálni kell őket.

Szervesen kapcsolódik egymáshoz a két utca, logikus, hogy egy ütemben készüljenek el

Csongor és Tölgyes

A Szabolcsiír kérdésére, hogy a tervezésre való felhívás jelentheti-e azt, hogy elérhető közelségbe került ezek megvalósítása is, a polgármester úgy fogalmazott: ha a közbeszerzések során minden a tervek szerint halad, jó esély van arra, hogy 2022 nyarán elkezdődhessenek a beruházások. Leszögezte: nincs prioritás a 20 utca között, a Csongor és Tölgyes utca aszfaltozásának pedig csak együtt látja értelmét. 

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés