Eltűnt egy nyomortelep Nyíregyházán

Szabolcsihír

2021.10.18. 16:29

Eltűnt egy nyomortelep Nyíregyházán
Fotók: Cs. K.

A korábban itt élőknek a város nemcsak új lakást, képzési lehetőséget is nyújtott.

Hirdetés

Hirdetés

Lebontották a Keleti-lakótelep tömbjeit Nyíregyházán, az utolsót az elmúlt héten, ezzel megszűnt egy szegregált terület a városban. A projekt a Tüzér, a Gerliczki Mihály, a Csáki István és a Tarcsay István utcát érintette.

Kovács Ferenc polgármester október 18-i sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezek a lakások már olyan állapotban voltak, hogy az volt a kérdés, mikor válnak életveszélyessé. Oly annyira lelakottak voltak ezek a házak, hogy a szakemberek egyetlen megoldást láttak: a bontást, ebben az esetben a felújítás nem értelmezhető, szóba sem jöhetett. Egyébként 2013 óta nem utaltak itt ki lakást.

Több ütemben zajlott

2020 tavaszától mostanáig tartott a munka, az önkormányzat 21 millió forint saját erőt biztosított a 27 darab, 4-4 lakásból álló lakótömb bontására. Szakaszosan történt a telep felszámolása, igazodva ahhoz, ahogy a lakók elhelyezését meg tudták oldani. A munkaterület átadását megelőzően a lakókat megújult, komfortos lakásokba költöztették. A program keretében - több ütemben - összesen 184 lakás újult meg.

A polgármester azt mondta: minden lehetőséget megvizsgálnak a felszabadult területre, azt szeretnék, hogy a város, a nyíregyháziak érdekeit szolgáló fejlesztés legyen itt. Ez most egy új fejlesztési terület, jelenleg üresen áll, minden lehetőséet megvizsgálnak, hogyan tudják hasznosítani.

Jászai Menyhért alpolgármester ezt azzal egészítette ki, hogy méltatlan lakhatási körülmények között éltek itt emberek százai. Ha integrációról beszélünk, elsősorban a lakhatást kell megemlíteni, enélkül nem lehet kiemelkedni, ehhez epdi szorosan hozzátartozik a munkahelyteremtés. Hogy dolgozhassanak az innen elköültözők, a város képzéseket, programokat indított számukra annak érdekében, hogy integrációhoz segítse őket. Ennek a program előzménye az Út a munkába, a Közösen Polyákbokorért program, amely a roma társadalom felemelkedését célozza.

Kérdésre válaszolva az alpolgármester elmondta, valóban nem volt mentes konflktusoktól a telep felszámolása, jogvédőkkel is voltak tárgyalások. De leszögezte: korábban senki nem foglalkozott ezzel a teleppel. Mikor hozzáláttak, hogy a problémát megoldják, már nagyobb aktivitást tapasztaltak, voltak, akik hatóságot kerestek meg, hogy megakadályozzák a  bontást. "Voltak, vannak is problémák, de erről nem szívesen beszélünk, cél, hogy tegyük meg, amit tehetünk.

A város lakosságának  érdekeit szolgáló fejlesztést szeretnének ide

Közös megegyezéssel hagyták el a bérlők a lakásokat, akiknek lehetőséget biztosítottak sokkal jobb, emberibb lakhatási körülményekre. Az volt a cél, hogy senki ne ragadjon bele önhibáján kívül egy élethelyzetbe, amelyből nagyon nehéz, vagy nem lehet kitörni. Legyenek mobilak - s ebben partnerek voltak a lakók, sokkal jobban, mint gondolnánk. Ők ugyanis ki akartak mászni ebből a gödörből. A város lakásrendelete bárki számára lehetőséget biztosít bérlakáshoz jutásra.

A Keletiről a Huszártelepre költözött a lakók kevesebb mint fele. Önerőből megoldotta a lakhatását egyharmaduk, tekintélyes részük pedig integrált környezetben kapott bérlakást.

Lakhatás, munka, tanulás - ez volt a szempont, nem hagyták magukra a lakókat. Képzéseket és a részvételhez támogatást is biztosítottak nekik. Így nem ragadtak a mélyszegénységben, könnyebben találnak munkát, könnyebb az integráció.

98-an szereztek jó szakmát - a többi között szobafestő, műkörmös. Rendszeresen végeztek körükben szűréseket, adományokat kaptak, tisztítószereket, prevenciós programokat szerveztek számukra, hogy ne váljanak áldozattá, kapcsolati erőszak megelőzésére is szerveztek programot. Helyiek bevonásával. főzőklub, ifjúsági klub alakult, több ezer regisztrált résztvevővel.

Galéria

Nyíregyházaszegregáció

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés