Hirdetés

Ítélet a halálos áldozatot követelő, nyíregyházi mentőbalesetben

Szabolcsihír

2021.11.30. 13:56

Ítélet a halálos áldozatot követelő, nyíregyházi mentőbalesetben
Fotók: police.hu

Még nem jogerős.

Hirdetés

Hirdetés

Közúti baleset okozásának vétsége miatt a Nyíregyházi Járásbíróság november 29-én B.S.Zs. I. rendű vádlottat 1 év fogházbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltás mellékbüntetésre, míg B.D. II. rendű vádlottat 1 év fogházbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását mindkét vádlott esetében 1 év próbaidőre felfüggesztette - közölte a Szabolcsihírrel Resán Dalma sajtószóvivő.

A tényállás szerint 2019. október 13-án az esti órákban B.S.Zs. I. rendű vádlott Nyíregyháza lakott területén, a Pazonyi úton közlekedett az általa vezetett mentőgépkocsival megkülönböztető fény-és hangjelzés használata mellett Nyírpazony felé. Ugyanebben az időben közlekedett B.D. II. rendű vádlott is személygépkocsijával a Makay István utcán, a Pazonyi út irányába. Az autóban utasként tartózkodott B.D. barátnője is, aki a jobb első ülésen foglalt helyet. A Pazonyi úti kereszteződéshez érve a II.r. vádlott egyenesen szándékozott haladni a Törzs utca irányába. Közlekedésük során B.D. II. rendű vádlott és 31 éves utasa a biztonsági övet nem használták.

Piros volt a lámpa

A kereszteződéshez érve a mentőkocsit vezető I. rendű vádlott 81-86 km/h sebeséggel, a forgalomirányító készülék tilos jelzése ellenére úgy hajtott be a kereszteződésbe, hogy nem győződött meg arról, hogy akadálytalan haladását más közlekedők számára lehetővé tették. A II. rendű vádlott ugyanekkor behajtott a kereszteződésbe úgy, hogy a forgalomirányító fényjelző készülék számára már tilosra váltott, így autója jobb elejével fékezés nélkül - 48-52 km/h sebeséggel - nekiütközött a mentőautó bal elejének.

Az ütközéstől mindkét gépkocsi kitért a haladási irányából, a mentőautó az úttest jobb szélén lévő, közvilágítást tartó fémoszlopnak ütközött, amiről a hirdetőtábla leszakadt, és a fényjelző készüléknél várakozó másik gépjárműre esett. Ezután a mentőautó visszacsapódott az úttestre, ahol bal hátsó részével ismét nekiütközött a II. rendű vádlott autójának és egy másik, a kereszteződésben várakozó vétlen autónak.

Nem volt bekötve a biztonsági öv

A baleset következtében a II. rendű vádlott utasa az autóból kirepült, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét veszette. A baleset többi résztvevője 8 napon belül gyógyuló, kisebb sérüléseket szenvedett.

A bíróság ítéletében mindkét vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Az ítélet azonban nem jogerős, mert az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az I. rendű vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést, míg II. rendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn.

Nyíregyházi Törvényszék

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés