Hirdetés

Eldőlt, miből mire futja idén Nyíregyházán

Szabolcsihír

2022.01.27. 11:08

Eldőlt, miből mire futja idén Nyíregyházán

Elfogadták a költségvetést.

Hirdetés

Hirdetés

A költségvetés tervezetének megvitatása volt a legfontosabb napirendi pontja a nyíregyházi közgyűlés január 26-i ülésének. A város 2022-ben közel 76 milliárd forintból gazdálkodik.

A költségvetés stabilitását az ellenzéki oldal is elismerte, a városvezető koalíció több képviselője pedig a tartalékokra is felhívta a figyelmet. Példaként hozták: több mint 4 milliárd forint a fejlesztésre fordítható összeg, ami közel 400 millióval több a tavalyinál.

Kovács Ferenc jelezte: 18 utcát aszfaltoztak le, idén pedig 27 utcát aszfaltoznak le, és épül a körforgalom, a remények szerint márciusban indul a Stadion-Vasvári Pál-Westsik Vilmos utcai csomópontban az építkezés.

Lengyel Máté hiányolta a költégvetésről való egyeztetést az ellenzékkel (emlékeztetett, tavaly volt). Számomra az egyeztetés nem tényközlést jelent - fogalmazott.

Tirpák György (Fidesz-KDNP) szerint Lengyel Máté elkezdte a kampányt, megjegyezte: az önkormányzati képviselő a szélső jobbtól eljutott a baloldalra, amit most magyaráznia kell. Megjegyezte: múlt csütörtök óta elérhető volt a költségvetés-tervezet az nterneten, tehettek volna javaslatot.

Ha nem tetszik, menjen ki!

Lengyel Máté a megjegyzést zokon vette, s bár nem hallatszott a mikrofonban, mit mondott, Kovács Ferenc rendre intette, mondván, őt is meghallgatták, ha pedig valami nem tetszik neki, menjen ki a teremből.

Újhelyi János ügyrendi kérdésben szót kért, hozzászólásában azt mondta: "én most nagyon szomorú vagyok. Egy kulturált környezetben az elvek ütköznek, nem a személyek".

S bár Kovás Ferenc szerint ez nem ügyrendi javaslat volt, szavazást rendelt el. A költségvetést 14 igen, 4 nem szavazattal és egy tartózkodással végül elfogadta a testület (többen hiányoznak egyébként).

A szavazás után Kovács Ferenc megjegyezte: kéri azokat az ellenzéki képviselőket, akik szívesen posztolják a Facbookon, mit értek el a város és körzetük érdekében, ne feledjék el, hogy egyszer sem szavazták meg a költségvetést, és egyszer sem szavazták meg a fejlesztési tervet sem.

Ne legyen mulató!

A másik fontos napirendi pont a város 2022. évi idegenforgalmi és városmarketing szempontból jelentős nagyrendezvények támogatásáról és tartalmi elemeiről való döntés volt. Babosi György azt kérte a városvezetéstől: tiszteljék meg a nyíregyháziakat azzal, hogy ne Fásy Ádámot és baráti körét, hanem magas színvonalú művészeket - melyekből helyben is bővelkedünk - kérjen meg fellépésre. Parázs vita követte a hozzászólást a másik oldalról, végül a testület többsége megszavazta az előteresztést.

Egyébként ennek a napirendnek a tárgyalásánál aott viszont választ Tirpák György megjegyzésére Lengyel Máté azzal: "bezzeg, amikor az orosi iskola bezárása volt napirenden", a Fidesz-KDNP-s képviselő "dörgölőzött a Jobbikhoz".

Frissítve: Nem sokkal negyed egy után a nyilvános ülés napirendjén szereplő valamennyi előterjesztést elfogadta a város - köztük többet agyhangú szavazással -, majd rövid szünet után zárt ajtók mögött folytatta a tanácskozást.

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

költségvetés.pdf

(application/pdf)

2.13 mb

Nyíregyházaköltségvetés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés